• Vrijdag werd de eerste Hebjewat-bon symbolisch door Max Paans overhandigd aan de zes deelnemende winkeliers en een groep dak- en thuislozen.

    Jorik Algra

Straatpastor bedenkt uniek ruilsysteem: Winkeliers helpen dak- en thuislozen met tegoedbonnen

13-10-2017, 11:31 | Lezersnieuws | Maarten Vermeulen

Een patatje, een kopje koffie of een portie kibbeling: dankzij de speciale bonnen die straatpastor Max Paans sinds kort uitdeelt op straat, kunnen dak- en thuislozen eten en drinken kopen bij zes winkeliers in het centrum van Ede.

Het is misschien wel de vraag die Paans het vaakst gesteld wordt door zijn 'vrienden van de straat': "Heb je wat voor me?" Sinds een paar jaar is hij enkele dagen per week in het centrum van Ede te vinden als steun en toeverlaat van dak- en thuislozen in de gemeente. "Ik volg daarin mijn grote voorbeeld, Jezus. Hij stond bekend als vriend van mensen die aan de zijlijn staan."

Mensen willen best helpen, is Paans' ervaring, maar ze zijn vaak bang dat dak- en thuislozen van het geld dat ze krijgen drank of drugs kopen. En tijd om zelf een broodje te kopen en dat weg te geven, is er niet altijd. "Dus geven ze dan niks, en dat is jammer."

Daarom bedacht Paans de Hebjewat-bonnen, die bij zes deelnemende winkels zijn in te wisselen voor eten of drinken. Aan het eind van elke maand haalt Paans de bonnen op bij de winkeliers en betaalt ze. Het geld daarvoor komt van de stichting Streetpastor, die Max financieel ondersteunt in zijn werk.

Puzzelboekje

De deelnemende winkels zijn Het Schaffelaartje, Willy's 2 go, het Vishuis Ede, Vivánt, cafetaria De Nijl en Turkse bakkerij Ilayda. Volgens Paans is een eerste proef succesvol verlopen. "Zowel de dak- en thuislozen als de winkeliers zijn enthousiast. Het is een systeem op basis van vertrouwen en het is mooi om te zien dat het werkt."

Overigens word er niet alleen gegeten en gedronken met de Hebjewat-bonnen: "Een vrouw kocht er een puzzelboekje van, zodat ze zich minder verveelde. Prachtig toch?"

Goed terecht

Als ook de komende maanden blijkt dat de Hebjewat-bonnen in een behoefte voorzien, overweegt Paans meer winkeliers te benaderen om mee te doen. "En dan willen we de bonnen ook te koop aanbieden, zodat iedereen er een paar in zijn portemonnee kan doen voor het moment dat je iemand op straat iets toe wil stoppen. Je weet zeker dat je geld goed terechtkomt."