• Bezoekers Symposium druk in gesprek tijdens het interactieve gedeelte.

    Moniek Kars
  • Voorzitter Roel vd Heiden van Present Ede opent het symposium.

    Moniek Kars

Stichting Present Ede en de Christelijke Hogeschool Ede hielden donderdag 19 april een symposium over wederkerigheid.

19-04-2018, 20:14 | Lezersnieuws | Anne-Frouk

Ede, 19 april ’18  -  Kom je als (toekomstig) hulpverlener alleen wat brengen of ook wat halen? Daar dachten studenten Social Work van de Christelijke Hogeschool Ede en zorgprofessionals uit Ede samen over na tijdens een symposium op de CHE.

 

Het is een gezamenlijk initiatief van Present Ede en de CHE, waarbij de CHE belangeloos een ruimte ter beschikking stelde. Present Ede brengt mensen die (vrijwillig) iets willen betekenen voor een ander, graag in contact met mensen die dit kunnen gebruiken. Mensen zonder netwerk, financiën of gezondheid om een klus in of om het huis uit te kunnen voeren. Daarnaast worden er ook gezellige activiteiten georganiseerd bij woon- en zorginstellingen, zoals wandelen met ouderen en samen koken met verstandelijk beperkte mensen. 

 

Bijzondere ontmoetingen

Er ontstaan bijna altijd bijzondere ontmoetingen omdat vrijwilligers zich belangeloos inzetten en dit de hulpontvanger raakt. “Sommige van onze hulpontvangers krijgen alleen maar professionals over de vloer” aldus projectcoördinator Anne-Frouk Grimberg. Extra bijzonder dus als een medemens naar je omkijkt zonder daar iets voor terug te verwachten.

 

Wederkerigheid & Gelijkwaardigheid

We denken al snel dat iemand die hulp ontvangt dankbaar moet zijn, maar is dat wel zo? Voor sommige mensen is het al heel wat dat ze de deur opendoen en een kop koffie aanbieden. Eigenlijk is het een enorm cadeau als iemand zich kwetsbaar opstelt en jou in zijn leven toelaat. Eigenlijk zijn we ook allemaal wel eens hulpontvanger. Als je dat beseft ontstaat er gelijkwaardigheid en vanuit die gelijkwaardigheid, wederkerigheid.

 

Symposium

Tijdens het symposium heeft men geluisterd naar sociologe Elize Lam, als lector verbonden aan de CHE, Paul Imthorn sociaal innovator en Anne-Frouk Grimberg, projectcoördinator bij Present Ede.

Samen met de deelnemers zijn ze op zoek gegaan naar antwoorden op de vragen: hoe zou je wederkerigheid een grotere rol kunnen geven in wat jij doet? En wat betekent dit voor je dagelijkse praktijk?

Zo wordt ook op deze manier Ede weer een stukje mooier.