• Justice en Care

    Confidence Centre India
  • Justice en Care

    Confidence Centre in India
  • Justice en Care

    Confidence Centre in India

Soroptimist Club Ede steunt Trainingscentrum voor slachtoffers mensenhandel en kwetsbare vrouwen

14-11-2017, 11:30 | Lezersnieuws | Soroptimist Club Ede

In 2018 steunen de Soroptimisten het project Confidence Centre in India van stichting Justice and Care. Dit is een trainingscentrum voor slachtoffers van mensenhandel en kwetsbare meisjes en vrouwen. Het doel is de economische positie van deze jonge vrouwen te versterken zodat ze economisch onafhankelijk worden en geen risico lopen te worden verhandeld.

Het is een veilige plek voor jonge meiden en vrouwen aan vertrouwen kunnen bouwen - in zichzelf en anderen. Ook stimuleren de medewerkers van het centrum de vrouwen om in de dorpen, waar ze vandaan komen, te werken aan preventie van mensenhandel.

Confidence Centre ondersteunt de meisjes en vrouwen met een eenjarig sociaal­economisch re-integratietraject. Ieder jaar kunnen 20 deelnemers - jonge vrouwen vanaf 15 jaar - hieraan meedoen. Zij volgen een gecertificeerde training zodat ze zo goed mogelijk voorbereid zijn op een baan.

Ondersteuning op maat

Het trainingscentrum ligt in het plattelandsgebied rond Kolkata, in West-Bengalen. In dit arme gebied in India is nauwelijks werkgelegenheid. Mensenhandelaren in India richten zich vooral op dit soort gebieden waar meisjes en vrouwen in hun wanhoop makkelijk geloven in een beloften van een goede baan elders in het land of een huwelijk met een man die goed voor hen wil zorgen. Op deze manier verdwijnen jaarlijks duizenden vrouwen en jonge meisjes uit deze regio.

Wanneer ze op de plek van bestemming arriveren, worden ze verkocht aan bordelen of komen ze terecht op andere plekken waar ze worden uitgebuit. De meeste van hen willen na hun bevrijding terug naar huis, herstellen van de trauma's en bij vertrouwde mensen verblijven. Justice and Care onderzoekt dan of het voor hen veilig om terug te gaan en ondersteunt hen bij hun terugkeer. Justice and Care werkt samen met elk van deze meisjes om hen te helpen een nieuw bestaan in hun eigen gemeenschap op te bouwen.

Over Justice and Care

Justice and Care is een internationale organisatie die slachtoffers van mensenhandel en slavernij in Zuid Azië opspoort, bevrijdt en ondersteunt, daders voor het gerecht brengt en criminele netwerken ontmantelt. Sinds 2008 zet de organisatie zich in om hen de kans te geven een nieuw bestaan op te bouwen. Het gaat om meisjes en jonge vrouwen die gedwongen worden te werken in de prostitutie, of om kinderen die gedwongen worden te werken in fabrieken onder zeer slechte omstandigheden.

Soroptimist Club Ede