Partijengepolst.nl: De Stelling van de dag

01-02-2018, 07:50 | Lezersnieuws | Partijengepolst.nl

D-day voor de ´muur van Mussert´

Als inwoner van Ede wordt je soms met verschillende verhalen geconfronteerd, waarvan je denkt, waarom wordt dat niet gecombineerd?

Je leest verhalen over de 'muur van Mussert', over een ontslagen manager die voor meerdere gemeenten de herinneringen van WOII op de kaart moest zetten en je leest verhalen dat het toerisme op de Veluwe bevorderd dient te worden.

We weten dat in Normandië jaarlijks vele tienduizenden belangstellenden zich verdiepen in wat zich daar ooit tijdens de invasie van 6 juni 1944 heeft afgespeeld.

In onze omgeving zijn er echter veel meer zaken te zien die voor de herinnering van WOII van belang zijn, maar belangrijk ook voor de jongeren om hen er kennis van te laten nemen.

De 'muur van Mussert' past uitstekend in de rij van herinneringsmonumenten, zeker als we dat in de context van discriminatie en de slachtoffers daarvan willen plaatsen.

Een goed georganiseerd plan om alle geschiedenis rondom WOII in beeld te brengen is een must.

Van Kamp Amersfoort tot Hotel de Wereld, van de luchtlandingen in onze omgeving tot de slag om de brug bij Arnhem, de waterlinies en de Grebbeberg, de vluchtroutes en de onderduikadressen, de al bestaande musea en de herinneringen aan hen die de strijd en de kampen niet overleefden, het is allemaal geschiedenis die we meer zichtbaar, levend en tastbaar moeten maken.

Een idee zou kunnen zijn: Jaarlijks op 12 juni, haar geboortedag, een Anne Frank debat over discriminatie, vroeger en nu bij het Middelpunt van Nederland, bij de 'muur van Mussert'.

Stelling:

De 'muur van Mussert' dient een rijksmonument te worden met een helder educatief programma. Het moet daarmee toegevoegde waarde hebben in de vorm van een 'bedenkmonument'.

Op http://www.partijengepolst.nl vindt u de antwoorden van de, aan partijengepolst.nl deelnemende, politieke partijen in de gemeente Ede. Op de site kunt u ook zelf een stelling plaatsen.