• Pearl earring

    Irene van den Bos

Opening expositie 'Innerlijke Verhalen, over Kwetsbaarheid & Kracht'.

20-01-2019, 19:33 | Lezersnieuws | Elise

Vrijdag 25 januari om 20.00 uur opent in de Cultura Galerie de expositie 'Innerlijke Verhalen, over Kwetsbaarheid & Kacht'. In deze expositie zijn beelden te zien van de Bennekomse kunstenaar Cees van Beukering en schilderijen van de Bussumse kunstenaar Irene van den Bos.

Van Beukering is autodidact en heeft les gevolgd bij de beeldhouwer Marco Markov. Zijn beeldhouwen is een zoektocht naar schoonheid, vormgeven aan een idee, een gevoel, een verlangen. Van Beukering wil hiermee uitgaan boven het alledaagse, richting het goede of, zo je wilt, het goddelijke in ieder mens. Tijdens het ‘hakken’ vallen er soms dingen samen tot een enkel tijdloos moment en ontstaat er een beeld, een beeld dat zich langzaam laat zien en los komt uit de materie. Meer dan het zichtbare zijn het verhalen met een ziel, uitgehouwen in verschillende soorten hardsteen of in hout. Het klassieke vrouwenlichaam is de uitingsvorm die van Beukering hier het liefst aan geeft, als een eindeloze bron van inspiratie. Van Beukering werkt sinds 2004 in zijn atelier in De Kraats en geeft hier lessen en workshops.

Irene van de Bos werkt sinds 1999 als zelfstandig beeldend kunstenaar. Ze heeft les gevolgd aan de Rietveldacademie en is lid van Pulchri Studio in Den Haag.

Van den Bos is gefascineerd door de kwetsbaarheid en vergankelijkheid van het leven. Als ze mensen schildert laat zij zich leiden door haar intuïtie. Ze baseert zich op foto’s in de media die een associatie of emotie in haar losmaken: iets wat je niet meteen begrijpt. Vergelijk het met een geur die je ergens ruikt en een gevoel of herinnering in je oproept. 

Techniek en materiaalgebruik zijn bij haar altijd ondergeschikt aan het onderwerp. De transparante olieverflagen en potloodlijnen zijn geen doel op zich maar staan in dienst van de boodschap of het gevoel dat ze in een schilderij wil vastleggen. 

U bent van harte welkom bij de opening op vrijdag 25 januari om 20.00 uur. De expositie duurt tot en met 9 maart en is gratis toegankelijk tijdens openingstijden van Cultura.

Zaterdag  2 februari zijn kinderen van harte welkom om, geïnspireerd op de expositie ‘Innerlijke Verhalen, over Kwetsbaarheid & Kracht’, te komen schilderen. De workshop wordt begeleid door Juliëtte Calis en vindt plaats tussen 14.00 en 16.00 uur. Deelname gratis, vrije inloop.

Cultura, Molenweg 45 6711 AW Ede