• Het spandoek wat op meerdere plaatsen in de Gelderse Vallei komt te hangen.

    Artica

Onze boeren, onze voedselmakers, wensen u smakelijke feestdagen!

21-12-2017, 22:00 | Lezersnieuws | LTO Gelderse Vallei

Smakelijke feestdagen, van boeren uit de Gelderse Vallei.

De Gelderse Vallei, 21 december 2017

Onze boeren. Onze voedselmakers. Wensen je smakelijke feestdagen!

Boeren voorzien hun medeburgers van voedsel, elke dag opnieuw, ook tijdens de feestdagen. Een groep boeren uit het midden en oosten van het land zocht een manier om die boodschap over te brengen. Dat doen ze sinds vandaag met een groot spandoek met een krat vol producten van de boerderij zoals melk, kaas, eieren, groente, fruit, aardappels, brood en vlees. Smakelijke feestdagen beginnen met vers van de boer.

Feestdagen is een tijd van lekker eten. Dat begint met vers. De producten die onze boeren maken zijn lekker, gezond en veilig. Voor de consument in Nederland is dat een vanzelfsprekendheid; in veel landen in de wereld geldt dat helaas niet. De burger waardeert de versproducten van onze boeren. Onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken laat dat zien. De Nederlandse landbouw krijgt een cijfer 7,7. Boeren voelen zich gewaardeerd en gesteund en zochten een manier om te reageren. Het werd een spandoek met Smakelijke Feestdagen, geplaatst langs wegen en op boerenerven.

Ondanks dat boeren flink om de oren krijgen van samenleving en actiegroepen, met allerhande van kritiek, en ze bovendien vaak onder de kostprijs werken voor een inkomen voor hun gezin, is het altijd de passie voor het boerenwerk die hen beweegt hun boerderij en de zorg voor hun dieren zo goed mogelijk te doen. Op het verlanglijstje van de boer voor 2018 staan meer begrip en ruimte tussen boeren en burgers voor elkaars denken en doen en een betere verdeling in de voedselketen met een eerlijke prijs voor hun producten.

Het belang van de landbouw in een paar cijfers:

✔Van alle grond in Nederland wordt 70% door boeren beheerd. Boeren en tuinders in Oost-Nederland beheren 535.000 ha grond, zo'n 2/3 van het regionale grondgebied.

✔Nederland is na de VS het tweede exportland van landbouwproducten in de wereld. De export heeft een waarde van 82,4 miljard euro; 18,8% van de totale Nederlandse export.

✔Top 5 agrarische exportproducten: bloemen en planten, vlees, zuivel, eieren, groenten en fruit. De meeste producten gaan naar Duitsland, Verenigd Koninkrijk, België, Frankrijk en Italië.

✔Op 156.605 bedrijven werken 737.000 personen, dat is zo'n 10% van de totale werkgelegenheid.