• Pim de Lange
  • COV Sursum Corda Lunteren

    Pim de Lange
  • Roel van As

Feestelijke Messiah in Edese Oude Kerk

23-11-2017, 20:21 | Lezersnieuws | Marieke Lammers

Op 16 december is het zover: dan klinkt de Messiah van Händel in de sfeervolle Oude Kerk in Ede. Het beroemde klassieke werk uit de barok, waarin de geboorte en het leven van Christus centraal staan, wordt uitgevoerd door COV Sursum Corda uit Lunteren, in samenwerking met Concerto Barocco en een viertal solisten.

COV Sursum Corda is een oratoriumvereniging met fanatieke zangers uit de gehele valleiregio. De Messiah van Händel is bekend repertoire voor velen van hen. Sommige zangers hebben het stuk al tien keer uitgevoerd onder leiding van deze dirigent. Dat is te horen tijdens de repetitie. 'Lift up your heads' wordt ingezet en op verzoek van de dirigent kijken de koorleden de zaal in. Het koor streeft ernaar veel uit het hoofd te zingen, zodat er contact met publiek kan worden gemaakt en de klank optimaal is.

Coloraturen licht en sprankelend

Tijdens een aantal speciale oefensessies met de tenor-solist Falco van Loon heeft het koor aanwijzingen gekregen om de partijen waarin de noten elkaar in rap tempo opvolgen, de zogenaamde coloraturen, sprankelend en licht te zingen. Deze lichte stijl van zingen maakt dat het contrast met de bekende majestueuze klank van het 'Halleluja' nog imposanter overkomt.

Authentieke barok-instrumenten

We spreken dirigent Gert Jan van der Pol na afloop van een koorrepetitie. Waarin is deze Messiah anders dan de voorgaande uitvoeringen? "Het wordt feestelijk en vlot. Dat komt ook door Concerto Barocco, een barok-ensemble dat op authentieke instrumenten speelt. Het orkest en de solisten stimuleren het koor om licht, in een mooi tempo en met een passende tekstuitbeelding te zingen. De Messiah is in mijn optiek een stuk dat zich goed leent voor een dergelijke interpretatie."

Feestelijk Kerstverhaal

"Oorspronkelijk werd het door Händel uitgevoerd als een benefietconcert. Omdat we het stuk nu tijdens de Kerstperiode uitvoeren, ligt de nadruk in dit concert ook op het feestelijke karakter van het oratorium.", aldus Van der Pol.

Met de prachtige ambiance van de Oude Kerk in Ede belooft het een gedenkwaardig en feestelijk concert te worden.

Solisten zijn Claudia Patacca (sopraan), Rob Meijers (altus), Falco van Loon (tenor), Frans Fiselier (bas-bariton).

Het geheel staat onder leiding van dirigent Gert Jan van der Pol.

Zaterdag 16 december, aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur

Oude Kerk, Grotestraat 58, Ede

Kaartverkoop: www.covsursumcorda.nl en Christelijke Boekhandel De Bron Ede