• Charlotte

    Linsey Kuijpers

Expositie 'Charlotte': selectie vrij werk Linsey Kuijpers in Cultura Galerie

30-09-2018, 12:38 | Lezersnieuws | elise

A.s zaterdag, 6 oktober, vindt om 15.30 uur in de Cultura Galerie in Ede de opening plaats van de expositie ‘Charlotte & Selectie Vrij Werk’, met foto’s van Linsey Kuijpers.

Kuijpers, oorsprokelijk afkomstig uit Ede, is in 2013 geselecteerd door de fotograaf Michel Szulc Krzynawowski voor het fotoproject Charlotte.De moeder van Charlotte, Henny, wordt sinds 1975 gevolgd door de fotograaf Michel Szulc Krzyzanowski en hij heeft inmiddels 6 boeken gepubliceerd over het leven van Henny. Kuijpers documenteert het leven van Charlotte sinds 2013 en in 2018 is het eerste boek over Charlotte verschenen. 

Het verhaal van Charlotte is aangrijpend en uniek. In dit project neemt Kuijpers de kijker mee in Charlotte’s wereld, vol mooie en moeilijke momenten. Dat levert een onverbloemd intiem en ontroerend portret op. Hoe is het om op te groeien binnen een gezin waar weinig te besteden is? Met zes kinderen die allemaal een rugzakje hebben? Hoe is het als het je niet goed lukt om mee te komen in de maatschappij? Het Charlotte-project heeft dit jaar veel belangtelling gehad in de landelijke pers en foto’s uit dit project zijn nu voor het eerste te zien in Ede.

Speciaal voor deze expositie in de Cultura Galerie zijn Krzyzanowski en Kuijpers de dialoog aangegaan over de historie en toekomst van het project. De documentaire hiervan is te zien in de Ronde Ruimte Stadswinkel in Cultura Ede.

Bij de expositie is ook aandacht voor van vrije werk van Kuijpers. In de serie Pressure draait het om prestatiedruk en onrust .“Het is nooit genoeg. In onze wereld kunnen we ons oneindig vergelijken met anderen, iedereen deelt zijn beste kant, deelt een perfecte wereld met ‘vrienden’. We zijn heel goed in torenhoge doelen stellen. We willen zoveel bereiken maar wat doet dat met ons? Maken we onszelf niet steeds ongelukkiger?”Regelmatig maakt Kuijpers beelden die haar innerlijke onrust zichtbaar maken. Beelden en ideeën die zich in haar hoofd bevinden worden naar foto’s vertaald waarbij de fotograaf op intuïtieve wijze te werk gaat. Voor de expositie heeft zij voor het eerst een selectie gemaakt.

De expositie Charlotte is vanaf 6 oktober tot en met 10 november gratis toegankelijk tijdens openingstijden van Cultura. De feestelijke opening vindt plaats op zaterdagmiddag om 15.30 uur. U bent van harte welkom om bij de opening aanwezig te zijn. De expositie is toegankelijk tijdens openingstijden van Cultura Ede.