• De plannen voor omleiding vliegroute van Ede naar Wageningen.

    google maps

Edenaren, laat je horen! De plannen voor de laagvliegroutes liggen nog steeds op tafel!

22-05-2018, 12:44 | Lezersnieuws | Erik

Lelystad Airport gaat uitbreiden. In het eerste jaar hoopt het vliegveld 10.000 vluchten voor zijn rekening te nemen, een jaar later 45.000. Verschillende mensen, onder andere bewoners van Ede, hebben zich de afgelopen tijd actief verzet tegen de gevolgen die dit zal hebben voor de leefbaarheid van hun omgeving. Nu zijn we benieuwd naar uw mening.

Wethouders en bewoners

De bewoners van Ede, en zo ook haar politiek, zijn tot nu toe niets minder dan ontsteld over hoe het proces van de nieuwe vliegroutes is verlopen. Fouten in een milieurapport over de routes en niet genoeg communicatie rondom het nemen van beslissingen in de Tweede Kamer zijn voorbeelden van waar men mee moeten dealen. Leon Meijer, de wethouder die onder andere luchtverkeer en milieu in zijn portefeuille heeft, staat politiek vooraan als het aankomt op het verzet tegen de laagvliegroutes. Daarnaast zijn bewoners er ook over te spreken: “Typisch politiek,” zegt een man die al achttien jaar in Ede woont. “Er wordt een besluit genomen om de Veluwe te sparen, maar vervolgens gaan ze er wel overheen vliegen. Ze moeten het milieu aan de grond hiervan ontzien.”

 Landelijk

Inmiddels zijn er landelijk vijftien actiegroepen die zich verzetten tegen de laagvliegroutes van Lelystad Airport. In het hele land zijn mensen bang voor geluidsoverlast van de vliegtuigen. Ook fijnstof die het vliegtuigverkeer achter zich laat baart zorgen bij de inwoners van verschillende provincies. De Tweede Kamer is dan ook druk in debat over het wel of niet door laten gaan van de laagvliegroutes. Op het moment heeft de coalitie nog niet vóór gestemd, omdat de ChristenUnie nog sterk twijfelt aan het plan voor de laagvliegroutes.

Laat hier uw mening achter: http://www.nieuwsvallei.nl/regionieuws/edenaren-laat-je-horen%21-de-plannen-voor-laagvliegroutes-liggen-nog-steeds-op-tafel%21/2165