Bezoek op Vlegeldag voor slechts €2 het Kijk en Luistermuseum

11-08-2017, 12:40 | Lezersnieuws | Fredrike Burgstede

Er zijn Edenaren die het Kijk en Luistermuseum in Bennekom nog niet kennen. Daar kan wat aan gedaan worden. Combineer Vlegeldag op 23 augustus met een bezoek aan het museum. Tijdens Vlegeldag geldt een speciale prijs van slechts €2,-. Het museum is op Vlegeldag open van 10.00 tot 14.00 uur.

Naast een bijzondere textielcollectie, is het museum vooral bekend om de collectie mechanische muziekinstrumenten: speeldozen, draaiorgels, straatpiano's en nog veel meer. In de muziekzaal kun je zien en horen hoe mensen van muziek genoten toen er nog geen elektriciteit was. Veel instrumenten zijn al meer dan een eeuw oud en hebben nog steeds een mooie heldere klank.

Wissententoonstellingen

Bovendien zijn er tot en met 9 september twee wisseltentoonstellingen te zien. "Koken, Keuken en Kunst" omvat veel emaillen gebruiksvoorwerpen, maar ook kookboeken, theedoeken en ander keukeninventaris. Daarnaast zijn er speelgoedfornuisjes en zelfs volledige miniatuurkeukentjes te zien. Een prachtige aanvulling daarop zijn de realistische stillevens in olieverf van Wil van Gemert.

De expositie "Meccano" geeft een overzicht van dit technisch speelgoed, dat tot ver in de jaren zestig van de vorige eeuw razend populair was in binnen- en buitenland. Edenaar Karst Quast, een gewaardeerd lid van het Meccano Gilde Nederland, exposeert objecten uit zijn imposante collectie. Jeugdige bezoekers mogen in de bouwhoek zelf met Meccano aan de slag.

17 augustus: Meccano-lezing

De week voor Vlegeldag kunnen geïnteresseerden aanschuiven bij een lezing over Meccano. Karst Quast, het brein achter de wisseltentoonstelling, geeft op 17 augustus een lezing over het ontstaan, de techniek en de vele mogelijkheden van dit technische speelgoed. Aansluitend aan zijn presentatie kan men vragen stellen en de tentoonstelling over Meccano bekijken.

Donderdag 17 augustus

Aanvang 19:30 uur (inloop 19:00 uur)

Toegangsprijs: € 3,50 (Museumkaart gratis)