• Ontmoetingsfeest 2017 in De Basiliek

    Niek Stam
  • Ontmoetingsfeest 2017 in De Basiliek

    Niek Stam

´Ontmoetingsfeest: ieder jaar weer zo bijzonder en gezellig´

14-12-2017, 13:40 | Lezersnieuws | Hanneke van de Put

Dinsdagavond, 12 december, vond het jaarlijkse Ontmoetingsfeest plaats. Een feest, georganiseerd door Netwerk Dien je Stad en Netwerk voor jou waar iedereen, alle lagen van de maatschappij, als een soort mini-samenleving, elkaar kan ontmoeten. De Basiliek in Veenendaal was sfeervol aangekleed met winterse bomen, honderden lichtjes en buiten knetterden de vuren al gezellig. Het dikke pak sneeuw maakte het kerstplaatje compleet.

Een dag eerder, toen het Ontmoetingsfeest eigenlijk zou plaatsvinden, gooide diezelfde sneeuw nog flink roet in het eten. Door de afgegeven code rood, werd de organisatie gedwongen het feest een dag te verplaatsen. Maar dat mag de pret niet drukken, één van de gasten komt glunderend binnen: "Dit is al de vierde keer dat ik bij het Ontmoetingsfeest ben, ik vind het ieder jaar toch weer zo bijzonder en gezellig!"

Het thema van de avond is 'Proef de Verbinding'. Na het voorgerecht werden alle gasten uitgedaagd op te staan en van tafel te wisselen. Aan de grote ronde tafels zaten inwoners uit Ede en Veenendaal, hulpontvanger of vrijwilliger, christen of moslim; iedereen zit door elkaar. Sommige mensen zijn niet eens bewust vrijwilliger. Een meneer is maatje van een vluchteling vraagt zich af: "als ik maatje ben, ben ik dan ook vrijwilliger?" Zijn buurvrouw antwoordt: "Jazeker bent u dat!" Meneer: "Ik dacht, dat is iets wat je gewoon doet."

Terwijl alle gasten heerlijk eten van een drie-gangen diner, speelt de band vrolijke kerstliedjes en interviewen de twee burgemeesters elkaar. Wanneer Jolanda Fennema, regio-officier van het Leger des Heils, op het podium vertelt waarom zíj kerst viert, kan je een speld horen vallen.

Aan het begin van de avond vertelt één van de gasten: "Die mensen van Dien je Stad hebben mij echt geholpen aan een nieuwe start. In het nieuwe jaar ga ik beginnen met een opleiding om ervaringsdeskundige te worden, dan kan ik mensen met een verslaving helpen. Ik hoop vanavond mensen te ontmoeten om mijn netwerk een beetje uit te breiden". Aan het einde van de avond vertelt hij: "Het viel me erg mee, ik vond het toch best een beetje spannend om hier in mijn eentje naar toe te gaan, maar ik heb veel aardige mensen gesproken."

Dat is het mooie aan zo'n avond: iedereen ontmoet nieuwe, aardige mensen en geniet van het samen zijn. Netwerk Dien je Stad en Netwerk voor Jou kijken terug op een prachtige avond, die niet mogelijk was geweest zonder de hulp van ruim 60 vrijwilligers en heel veel sponsoren.