• cabochon geslepen stenen

  Wissema
 • slijpruimte bij Batu Tjapeu

  Wissema
 • slijpen van een cabochon

  Wissema
 • zelf gemaakt sieraad

  Wissema

Open vond De Steenbewerker

17-08-2018, 14:36 | Lezersnieuws | Marianne Wissema

Datum:

dinsdag 28 augustus 2018, 19:30

Locatie:

Columbusstraat 76
Event Centre Batu Tjapeu
Lunteren

Mineralistenvereniging De Steenbewerker houdt op dinsdagavond 28 augustus 2018 vanaf 19.30 uur een Open avond zilversmeden en mini-workshop edelsteenslijpen

De Steenbewerker is een mineralisten vereniging met leden uit een grote regio, van ongeveer het gebied tussen Amersfoort en Ede. We hebben een eigen slijplokaal met steenzagen en slijpmachines aan de Columbusstraat 76 3772 KP in Barneveld.

Smaragd, diamant, robijnen en granaten. Ze worden bewerkt in juwelen en zijn prachtig om te zien. Naast deze edelstenen zijn er ook nog vele prachtige mineralen en stenen die gewoonweg gemaakt zijn om te schitteren; de schatten van de aarde. Maar voordat ze daadwerkelijk in goud en zilver verwerkt kunnen worden of kunnen schitteren in een vitrinekast, gaat er nog een heel secuur werkje aan vooraf: het slijpen en polijsten.

Onze vereniging, die opgericht is in 1979 in Veenendaal en nu gevestigd in Barneveld, richt zich op het vinden en bewerken van mineralen en (half)edelstenen en het daarna verwerken van deze in sieraden en sierstenen. Sinds enkele jaren biedt de vereniging ook een basiscursus zilversmeden aan o.l.v. een gediplomeerde zilversmid. Daarnaast komt ook de geologie en het ontstaan van mineralen aan bod. De vereniging beschikt over enkele microscopen waarmee een schitterende wereld aan kleine details open gaat; vele mineralen herbergen in hun detail weer andere schitterende mineralen.

Op dinsdagavond 28 augustus 2018 vanaf 19.30 uur opent De Steenbewerker in het ECBT Batu Tjapeu aan de Columbusstraat 76 zijn deuren om alle ge?nteresseerden in het zelf maken van sieraden, zilversmeden, mineralogie en bewerking van sierstenen kennis te laten maken met dit oude gilde en de schatten van de aarde. Vanaf 19.00 uur bent u van harte welkom om onder het genot van koffie of thee even rond te kijken. Er zullen verzamelingen uitgestald zijn. Tevens is er een mogelijkheid om door de microscoop de kleinste kristallen te bewonderen. Om 19.30 uur zal begonnen worden met een mini-workshop edelsteen slijpen. Onder begeleiding leert u de machines gebruiken en hoe u een cabochon slijpt.