Lezing met illustraties over Mausoleum.

10-10-2018, 22:45 | Lezersnieuws | Simon van de Pol

Datum:

woensdag 17 oktober 2018, 19:45 tot 22:00

Locatie:

Bergstraat 4
Raadhuis Ede
Ede

De Vereniging Oud Ede en het Platform Militaire Historie Ede organiseren in samenwerking met de gemeente Ede een lezing over het ontstaan van het Mausoleum in 1945 en de restauratie najaar 2017 tot voorjaar 2018.

Ede werd op 17 april 1945 bevrijd en al acht maanden later, op 12 december 1945 , werd het Mausoleum, toen nog zonder het beeld van ?De gevallen strijder?, door de bevolking van Ede in gebruik genomen.
Het Mausoleum is het enige monument in Nederland waarin verzetsstrijders hun laatste rustplaats hebben gekregen. Op de 40 grafnissen staan de namen van 44 verzetsstrijders met datum en plaats van hun overlijden. Dertig verzetsstrijders zijn in het Mausoleum begraven. 14 gevallenen zijn elders begraven of hun laatste rustplaats is niet bekend. Rond 1980 kreeg het Mausoleum een onderhoudsbeurt. Toen werden de ingelegde sluitstenen vervangen door de granieten sluitstenen. Na ruim 70 jaar bleek dat het Mausoleum groot onderhoud behoefde. Op ons verzoek besloot het college van B&W om het Mausoleum te restaureren naar zoals het was bij de opening door Prins Bernhard in 1947. Op voorstel van de Vereniging Oud Ede en het Platform Militaire Historie Ede en met instemming van de gemeente Ede heeft Andr? Hartgers het verloop van de restauratie gefotografeerd en daarmee in een historisch document vast gelegd. Voorjaar 2018 was de restauratie onder leiding van de projectadviseur Klaas Boeder gereed. Wat daarbij in een periode van een half jaar allemaal kwam kijken weet Klaas Boeder deze avond op boeiende wijze te vertellen.

De avond wordt om 20.00 uur geopend door wethouder Hester Veltman waarna Gerard Gijsbertsen van het Platform Militaire Historie Ede vertelt hoe het Mausoleum in 1945 tot stand kwam. Klaas Boeder, projectadviseur voor de restauratie van het Mausoleum, geeft aansluitend een lezing over het verloop van de restauratie. Deze lezing wordt ondersteund met foto?s die Andr? Hartgers van de restauratie maakte.