Zwemmen in geld

Dagobert Duck is een bekend stripfiguur. U weet wel, die eend die zwemt in zijn geld, opgeslagen in een groot pakhuis. Want hij is steenrijk. En enorm gierig. Hij zal geen cent weggeven.

Nu lees ik juist op de site van dit nieuwsblad dat de gemeente Ede zo'n 800 miljonairs telt. Begin 2017 had 1,7 procent van alle huishoudens in Ede minstens één miljoen euro in de portemonnee. Nu is die informatie van het CBS natuurlijk een momentopname, want in tweeënhalf jaar tijd kan veel gebeuren. Misschien zijn al die rijkaards intussen volledig aan de bedelstaf geraakt.

Maar dit lijkt me niet zo waarschijnlijk. Daarom stel ik voor dat die 800 Edenaren een bezoekje brengen aan twee adressen. Ten eerste bij de Voedselbank aan de Frankeneng. Want in het jaarverslag van 2018 lees ik dat hier nog steeds een kleine honderd pakketten per week uitgedeeld worden, omdat mensen zelf gewoon geen eten kunnen kopen. Bovendien zit de organisatie in zwaar weer. De Voedselbank is immers afhankelijk van donaties en fondsen voor huur, energie, verzekering en een vrachtwagen. De gemeente verleent hier geen structurele subsidie.

Over de gemeente gesproken. Die goedbedeelde 'Club van 800' kan met haar overvolle bankrekening ook heel goed terecht aan de Bergstraat. De burgemeester zal hen gastvrij ontvangen met een kop koffie en een koekje. Want in het sociaal domein gaat de gemeente een bedrag van 13 miljoen euro bezuinigen. Waardoor het toch lastiger wordt voor ouderen, minima, mantelzorgers, de geestelijke gezondheidszorg en inwoners die geen baan kunnen vinden.

Fijn dat die 800 miljonairs gehoor zullen geven aan dit idee. Want zwemmen in je geld is sowieso niks aan. Beter neem je een duik in verfrissend water. En…met een heel goed gevoel tussen de oren.

Freek Wolff