Zwarte pepernoot

Het is u vast niet ontgaan dat twee anti-racisme-bussen met tegenstanders van zwartgeschminkte Pieten niet in Dokkum aankwamen. Ze werden klemgereden en stilgezet, zodat de protestactie bij de nationale intocht van de Sint niet door kon gaan. Nu is protesteren een goed recht in ons land, dus hadden die kerels de bussen geen strobreed in de weg moeten leggen.

Toch ben ik blij dat ik zaterdag in Ede geen gedoe constateerde en dat het gewoon een leuk feestje was. Midden in het publiek - in gespannen afwachting van de Sint - zag ik een grote man. Hij had onmiskenbaar van moeder natuur een zeer donkere huidskleur en droeg een pietenmuts. Met zijn gezin genoot hij zichtbaar van het kinderfeest. Toen ik met mijn fotocamera op hem inzoomde, dook hij niet weg om een shot te voorkomen. Integendeel, hij knikte heel vriendelijk, alsof hij wilde zeggen: 'Doe maar, is prima'. Alsof hij een statement wilde maken, zo van: 'Laten we alsjeblieft niet zo moeilijk doen'.

Ik denk dat deze man wijs is en begrijpt wat het is om een leuke en onschuldige traditie in ere te houden. Misschien komt hij wel uit Curaçao en was hij even in Ede op vakantie. Want ik zie dat de bevolking daar ook altijd enthousiast het sinterklaasfeest viert. De overwegend donkere inwoners op dit eiland schminken zich nota bene nóg zwarter dan ze al zijn. Voor hen geen enkel probleem.

Zwart, wit, lang, kort, blond, rood, jong, oud, dik, dun, rijk, arm, met of zonder tattoos: gezellig met z'n allen 'Sinterklaas kapoentje' zingen. En laat nu die pepernoten maar komen!

 

Freek Wolff