Wilde Kayak

Wat is de overeenkomst tussen de nieuwe film 'Wild' en de bekende poprockformatie Kayak? Bij beide fenomenen spelen artistieke Edenaren een grote rol.

De natuurfilm over dieren op de Veluwe van Luc Enting is een belevenis! De Edese filmmaker leverde met zijn team een huzarenstukje af. ,,Het is ongekend dat je dit zo gedetailleerd in beeld kan brengen", liet een toeschouwer zich ontvallen tijdens de première. Juist waren we getuige geweest van een 'clash' van de krachtige kaken die een stel vliegende herten bezitten. Nee, niet de grote zoogdieren met imposante gewijen, maar insecten die op een boom een verbeten strijd leveren. Het was een fascinerend schouwspel, sfeervol neergezet met de muziek van het Gelders Orkest en de prettige voice-over van André van Duin.

Het edelhert, de vos en het wilde zwijn zijn 'kings of the jungle' op de Veluwe. Tot zolang het duurt, want de wolf rukt op vanuit Duitse contreien. Maar kunnen we ons voorstellen dat in onze bossen duizenden jaren geleden ook mammoeten rondbanjerden? Als Enting zo'n verlate kolos nog eens in het vizier kan krijgen, zorgt 'Wild' deel 2 voor een nóg grotere sensatie.

Voorlopig moeten we het dan maar doen met de fraaie animatieserie van 'Ice Age', hoewel de muziek over de mammoet al voor het oprapen ligt. Genoemde band Kayak brak immers door met 'Mammoth', de eerste hit over die uit de kluiten gewassen olifant. Edenaar Collin Leijenaar hanteert daar nu de drumstokken en draagt zo bij aan concerten in den lande die ongetwijfeld van een hoog niveau zijn.

Enting en Leijenaar: twee creatieve Edenaren om trots op te zijn. Misschien kunnen ze eens samenwerken, voor een film die ze schieten vanuit een kayak op de Lunterse Beek. Met reigers aan de oever. Fraaie beelden en spannende muziek gegarandeerd!

 

Freek Wolff