Wild

'Pang, pang, pang!', riep ik zaterdag plagend naar een stel jagers. Ze stonden met geweren aan de rand van een weiland waar een 'wild dier' zich kennelijk had verschanst, in de hoop dat hij de dans zou ontspringen. Ik vrees dat het voor dit beestje niet goed afliep daar in de Doesburger Eng, een prachtig stuk natuur tussen Ede en Lunteren.

Ik was op weg naar de presentatie van het nieuwe boek 'Parels van de Edese landschappen', waarin ook het gebied centraal staat waar ik juist doorheen fietste. Wim Huijser schreef het rijkgeïllustreerde boekwerk, terwijl wijlen Marten Idema garant stond voor de prachtige foto's.

De Edenaar maakte duizenden natuurshots van de schoonheid die onze gemeente rijk is. Hij had het vast en zeker goed kunnen vinden met zijn plaatsgenoot Luc Enting. Want hij is filmmaker. Op 1 februari gaat zijn productie 'Wild' in première, met als subtitel 'Bonte families op de Veluwe'. U heeft vast de eerste signalen al vernomen.

In de voetsporen van de bekende filmmaker Ruben Smit, stortte Enting zich op de prachtige Veluwe. De eerste trailer op het internet toont dat de natuur een luchtig, spannend en verhalend karakter meekrijgt, zodat de toegankelijkheid groot is. André van Duin vertelt het boeiende verhaal van de vos, het edelhert en het wilde zwijn, zonder te vervallen in flauwe stemmetjes. Je ziet de vos in de sneeuw duiken om een muis te vangen en kleine everzwijntjes die hun zwemdiploma halen en lekker met hun vacht tegen boomschors schurken. Edelherten vechten om een vrouwtje in de explosieve bronsttijd. Kleinere rollen zijn weggelegd voor de raaf, buizerd en ijsvogel (schitterend om te zien hoe hij een visje verschalkt).

De opgetogen muziek van Coldplay maakt het plaatje af, met de hit 'Adventures of a lifetime'. Want avontuurlijk is 'onze' Veluwe zeker. En de nieuwe film. Daar word je (Wild)enthousiast van!

 

Freek Wolff