What's in a name?

Als we de roos een andere naam gaven, zouden de bloemen dan niet meer lekker ruiken? De dichter Shakespeare vroeg zich dat af. 'What's in a name?' Doet de naam er toe? Eigenlijk niet, want het verandert in wezen niks aan de persoon of het ding. Als het beestje maar een naam heeft.

Toch vind ik dierenopvang De Hof van Ede heel goed gekozen. Het zinspeelt immers op de paradijselijke Hof van Eden. En als we de Bijbel mogen geloven, hadden de dieren het daar beregoed. Daarom is het fijn dat het asiel langs de N224 opgeknapt wordt, zodat het voor katten en honden prettig toeven is. Zo doe je je naam eer aan!

Of neem de topsporthal aan de Zandlaan. Komende zaterdag zal Cees van der Knaap letterlijk zijn laatste steentje bijdragen aan dit nieuwe gebouw. Met zijn naam op de gevel leggen we de herinnering aan onze illustere oud-burgemeester vast.

Ik kan vaak slecht wennen als namen veranderd worden. Zo zal het restaurant tussen Ede en Lunteren voor mij altijd 'Flora' heten, terwijl deze tent al jaren als L'Orage door het leven ging en nu zelfs tot Klein Zwitserland is gebombardeerd. Geen alp te zien, maar goed.

En wat lees ik nu? Cinemec wordt Pathé! Aaarrrggghhh...het geesteskind van Gerben Kuipers gaat op in een landelijk filiaal. Weg unieke naam. Dat geeft het gevoel dat er ineens getornd wordt aan het knusse karakter dat deze bioscoop toch heeft, ondanks de mega omvang. Ik mag hopen dat de praatjes als inleiding op de films wél blijven bestaan.

En in onderwijsland doopte het grote ROC A12 haar opleidingen in Ede om tot Dulon en Technova College. Ik ben benieuwd of ze beklijven en dat - met de recente nieuwbouw - het imago van het Edese mbo meteen opgepoetst is.

En ons vernieuwde marktplein werd zaterdag geopend. Gemiste kans dat dit geen (nieuwe) naam kreeg. Maar ach, what's in a name? Als de nieuwe inrichting, het groen en de fonteintjes ons maar bevallen. Veel belangrijker!

Freek Wolff