Welzalige lach

Hahahahahahahahaha! Ik kwam niet meer bij. Zojuist zag ik op televisie toevallig een staaltje kwakzalverij van de bovenste plank. Bij Teleshop kon je meedoen aan 'welzaligheidshealing'. Een dame in een soepjurk, grote ogen en trillende handjes liet kijkers een hand op hun navel leggen om verstoringen in het lijf op te heffen. De 'ongelooflijke liefde uit de kosmos' zou hier voor zorgen. Inderdaad: niet te geloven. Hilarisch! Intussen deed een andere dame haar uiterste best om met een spraakwaterval van baarlijke nonsens mensen letterlijk aan het lijntje te houden. Het 0909-nummer leverde immers een euro per minuut op. Kassa!

Minder lachwekkend, eerder verontrustend is de toename van lachgas als partydrug onder jongeren, al doet de naam anders vermoeden. Het spul zit in de patronen die bedoeld zijn voor slagroomspuiten, waardoor iedereen het gas dus zomaar in een winkel kan kopen. Gebruikers die via een ballon lachgas inhaleren, kunnen last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, tintelingen, verwardheid, misselijkheid en op de lange termijn concentratieproblemen, vermoeidheid en duizelingen. Extreem gebruik kan zelfs ernstige schade aan het ruggenmerg opleveren, zelfs een dwarslaesie! Dan vergaat het lachen je snel, vrees ik.

Waarom zou je grote risico's lopen, terwijl een spontane lach voor het grijpen ligt. Bijvoorbeeld door een duik te nemen in het nieuwe chloorvrije buitenbad van De Peppel. De kinderen én de wethouder die dit maandag deden hadden duidelijk de grootste lol. Planten en biofilters zuiveren hier het water. Een beetje fris, maar goed voor een welzalige lach!

Freek Wolff