We worden genoemd...

Natuurlijk zijn wij er trots op dat de regio Food Valley letterlijk in het regeerakkoord staat. Een succes én erkenning van goede samenwerking van 8 gemeenten, ook met bedrijven en het onderwijs. Met twee andere regio's van deze soort, Agrifood Capital, dat is Den Bosch en omgeving en Greenport Venlo bezochten wij onlangs Brussel. Nederland als 2e exporteur van landbouwproducten in de wereld, mede door deze regio's, dat telt. Ineens hebben wij als Food Valley ook veel vrienden, die willen zien hoe wij als voorbeeld door de overheid worden gesteund.

Aan ons om het verder voor u begrijpelijk te maken. Want termen als duurzaamheid, circulaire economie, biodiversiteit en nutriëntenefficiency (mest) moet u in de praktijk ook wat aan hebben. Misschien moeten we het gewoon over kringloop, hergebruik, gevarieerde bedrijfsvoering en mestverwerking hebben. Het dagelijks werk in de sector, het gebeurt al jaren, het is gewoon. Al die mooie termen. Een hip terras van steigerhout met olijfbomen en opgediend eten op een plankje in Amsterdam-Noord wordt al snel groen genoemd.

In de Food Valley worden elke dag veel grotere bijdragen geleverd. Dat zagen we ook op World Food Day in en om de Mauritskazerne. Een op te eten schilderij, workshops, kunstwerken van groente en fruit, prachtige houtsculpturen en streekgerechten uit onze omgeving. Zeker niet om de stemming te drukken, maar 1 op de 9 mensen in de wereld lijdt nog honger, juist reden voor onderzoek en innovatie naar voedselproductie.

Hoge Veluwe. Want die staat ook in het regeerakkoord. In het rijtje met Groene Hart en de Waddenzee. Alleen die drie gebieden als belangrijke open ruimten in Nederland. En dat schept verplichtingen als het gaat om beheer, nieuwe ontwikkelingen, fijnstof en geluidsoverlast. We worden genoemd, we staan in de juiste rijtjes, nu nog met z'n allen verder verzilveren.