Vuur

Pyromanen zijn we met z'n allen! Want van de vijf best bekeken video's van 2018 op de website van Ede Stad blijken er drie te draaien om grote branden (garage, school en heide). Een vierde filmpje toont een wolkbreuk, waarbij de regen met bakken uit de hemel viel. Helaas kwam dit water natuurlijk niet op het juiste moment om de desastreuze brandhaarden te blussen.

En of dat nog niet genoeg is schoten we tijdens de jaarwisseling weer voor miljoenen euro's aan vuurwerk de lucht in. Met stomme verbazing zag ik eind december op televisie een man die zonder blikken of blozen vertelde dat hij tweeduizend euro over had voor een paar vuurpijlen en wat rotjes. Boem, weg!

Gelukkig las ik dat meer dan de helft van de Nederlanders tegenwoordig geen cent meer uitgeeft aan deze verkwisting. Volledig uitbannen van de traditie lijkt echter een naïeve gedachte. Maar goed, wie weet komt het nog eens zover dat we met z'n allen genoegen nemen met één fraaie siervuurwerkshow op het terrein van de voormalige Enka-fabriek. Ik ben voor.

Want stel je eens voor wat je allemaal kunt doen met het geld dat nu aan donderslagen, fonteinen, grondbloemen, cakes, shots en Romeinse kaarsen de lucht in ging?! We hebben genoeg ideeën waar we in Ede mooi in kunnen investeren. Dat blijkt uit de succesvolle actie die de gemeente op touw zette met de waardecheques van 7,50 euro per huishouden. Burgers weten heel goed waar we lokaal zinvolle projecten kunnen realiseren. En het werkt. Zo goed, dat de ouderenorganisatie ANBO het chequesysteem waardeerde met de Pluim van het jaar. Ik hoop vurig dat dit zo blijft en dat we in 2019 verschoond blijven van een grote fik. Gelukkig nieuwjaar!

Freek Wolff