Van Lunteren

Telkens als de rechter vleugelverdediger van Oranje tijdens het afgelopen WK aan de bal kwam, veerde ik even op. Niet alleen vanwege haar mooie verschijning, maar vooral omdat ik het gevoel had dat ze bij mij in de buurt woont. Maar wat blijkt? Desiree van Lunteren woont helemaal niet in het dorp van onze gemeente Ede. De pittige voetbalster woont in Almere. En die stad heeft toch bijzonder weinig met onze fraaie Veluwe te maken.

Grappig dat Desiree een tikje X-benen heeft, want daarin herken ik me een beetje. In een ver verleden trapte ik namelijk ook tegen een balletje en stonden mijn benen in die zelfde letterstand. Jaloers op degenen die over het gras liepen met een paar O-benen, want dat deed toch iets meer aan de gestalte van Johan Cruijff denken.

De 'Lunterse' speelster viel tijdens het Franse toernooi niet zo op, maar de andere leeuwinnen laten weten dat ze haar wel degelijk missen wanneer ze ontbreekt op het veld. Tegen Canada maakte Desiree een klungelige overtreding, waarmee ze een penalty leek te veroorzaken. Gelukkig besloot de vermaledijde VAR in tweede instantie dat de bal niet op stip ging. Even tussendoor: dat videosysteem mag van mij voorgoed in de prullenbak, omdat er nog steeds zeer discutabele beslissingen worden genomen en omdat dit ten koste gaat van een ruwe, directe beleving van de wedstrijd. Even later gaf Desiree in die wedstrijd trouwens een prachtige assist, waarna Lineth Beerensteyn kon scoren (een speelster die veel eerder in de basis had moeten staan).

Lang leve Van Lunteren! Wanneer dringt een 'echte' voetbalster uit onze gemeente door tot de absolute top? Ria van Harskamp, Babs van Otterlo, Charlotte van Ederveen, Gerrie van Ede of Carla van Bennekom misschien? Dat zou toch wel leuk zijn. Want ook het vrouwenvoetbal is spannend en boeiend om naar te kijken. Dat bleek!

Freek Wolff