Undercover

Het is fascinerend om te zien hoe directeuren van grote bedrijven dikwijls geen notie hebben hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. De tv-serie Undercover Boss legt dat haarfijn bloot, met pijnlijke scenes hoe deze bazen soms staan te schutteren. De techniek van het werk valt vies tegen, het tempo ligt (te) hoog, de stress wordt hen teveel en ze zijn diep onder de indruk van de passie en inzet van hun personeel.

Na Amerikaanse en Engelse versies, is er bij SBS6 nu ook een Nederlandse variant, gisteravond toegespitst op een burgemeester. Met warempel onze eigen René Verhulst in de hoofdrol, vermomd als medewerker in het straatverkeer. ,,Donder op klootzak!", kreeg hij naar zijn hoofd geslingerd, zag ik al in de trailer. En dat terwijl hij ongetwijfeld zijn steentje bijdroeg aan meer veiligheid op straat. Want dat ontbreekt blijkbaar nog weleens in onze gemeente.

Ik mag hopen voor onze burgervader dat hij niet bij elk netelige onderwerp undercover hoeft te gaan. Zo verzetten Lunteranen zich tegen afsluiting van een onbewaakte spoorwegovergang. Straks zie je Verhulst weer in een fluoriserend hesje - geïnfiltreerd bij Prorail - om poolshoogte te nemen.

Of plakt hij een grote snor op zijn lip om bij de Turkse en Marokkaanse gemeenschappen op de koffie te gaan. Dit om te proeven of de kans op jihadisme in onze stad reëel is. We weten juist dat één vrouw uit Ede met haar kinderen terugkeerde uit oorlogsgebied. Gelukkig lees ik dat Verhulst regelmatig met allochtone Edenaren in een Duurzaam Netwerk om te tafel zit, zodat hij vinger aan de pols kan houden. Daar heeft hij geen vermomming voor nodig, vermoed ik. Als het even kan, is communiceren met open vizier toch het meest wenselijk. Of je nu baas bent of niet.

Freek Wolff