Uit de bocht

'Max-Verstappen-bocht', zo typeerde Henk Righolt de curve in de autotunnel die nu enkele jaren de Frankeneng met de Hakselseweg verbindt. Het raadslid van GemeenteBelangen redeneerde - naar eigen zeggen met zijn boeren verstand - en wees op de optie om deze Koepeltunnel aan de zuidkant van de spoorlijn ook aan te laten sluiten op de Verlengde Blokkenweg. Want een paar honderd meter verderop moet de spoorwegovergang in de Kerkweg immers dicht. Het zou toch zeer inefficiënt, kostbaar en dom zijn om op zo'n korte afstand wéér een tunnel te bouwen, naast de prachtige Soma fietstunnel die daar al is aangelegd. Maar wie weet is daar nu toch echt sprake van binnen de gemeenteraad.

Bewoners zagen zo'n acht jaar geleden de bui al hangen dat de barrière tussen de wijken aan weerszijden van het spoor niet opgeheven zou worden. Met stomme verbazing zag ik hoe in het politieke proces voor de huidige situatie werd gekozen, met experts die complexe redenaties hadden waarom dit het beste was. En de politici volgden, om dan in 2018 maar weer eens te kijken naar misschien nóg een autotunnel. Pal voor 2019 is er nog geen knoop doorgehakt en gekozen voor uitstel van de spoorwegsluiting, wat de gemeente klauwen met geld kost aan ProRail, want de afspraak was om deze in 2020 dicht te doen.

Zo snel als Verstappen door onze Edese bocht kan racen, zo sloom en onhandig geven de gemeenteraden en colleges deze hete aardappel aan elkaar door. Want ik lig in een deuk als uiteindelijk de Righolt-variant eruit gaat rollen. Dat had vier jaar geleden ook in één keer gerealiseerd kunnen worden. In dit geval gaat alles weer op de schop. Tel uit je 'winst'! Daar staat zelfs mijn boerenverstand bij stil.

Beter doet Ede het met Ede Doet, want met dit fenomeen is onze gemeente genomineerd voor de landelijke Pluim van de seniorenorganisatie ANBO. Een filmpje laat zien dat een oude dame haar cheque besteedt aan een jeu de boulesbaan bij haar wooncomplex. Ede is blijkbaar beter in de aanleg van 'het kleine', zal ik maar zeggen…

Freek Wolff