Trouwe trommelaar

Diepe zucht… Even overwoog ik om de hele column te wijden aan de afgrijselijke aanslagen in Sri Lanka. En die in gedachten te verplaatsen naar onze gemeente. Zo van: 68 doden in de gereformeerde Brinkstraatkerk in Bennekom, 72 slachtoffers in evangelische gemeente De Schuilplaats en 53 doden in de Hersteld Hervormde Gemeente te Harskamp. Plus nog eens 128 slachtoffers in vijf hotels die staan in Otterlo, Lunteren en Ede. Stel je dat eens voor. Met zo'n bizarre gedachte kunnen we ons ietsje voorstellen wat de bevolking op dat eiland nu moet doorstaan. Maar terrorisme heeft niet het laatste woord.

Beter plaatsen we Jan Groters in de schijnwerpers (zie artikel in deze krant). Getroffen was ik door zijn passie voor het trommelen, toen ik bij hem thuis op de koffie was. De Edervener roert al 67 jaar de trom en zet al vijftig jaar zijn beste beentje voor bij muziekvereniging Irene. Fier en met kaarsrechte rug poseerde hij voor een van de foto's die ik maakte.

Jan bezorgt het dorp al die jaren veel genoegen en kippenvel door de ritmes te slaan in pittige marsen, klassieke werken en populaire hits. Met andere muzikanten natuurlijk, want samen musiceren is zijn lust en zijn leven. Groters maakte 'gewoon' hondstrouw al die jaren muziek, waarmee hij het publiek wist te ontroeren, met veel vrolijke stukken natuurlijk.

Duizend keer meer respect voor hem dus, dan voor de zelfmoordenaars die met één misselijkmakende daad dood en verderf om zich heen zaaien en zo de geschiedenisboeken in gaan als duivelse terroristen.

Freek Wolff