Tour for Life

Waar Tom Dumoulin vorig jaar glorieus winnaar werd van de Giro d'Italia, greep hij in mei 2018 nét naast het goud. Het was ook nu een slijtageslag op de pedalen, vaak in de bergen met stijgingspercentages die niet om liegen. Daar moet je wel even van bijkomen, als je het mij vraagt. Toch weerhoudt het de Nederlandse wielrenner niet om over een maand doodleuk aan de start te verschijnen voor de Tour de France.

Ondanks de roofbouw die deze profs op hun lichaam plegen, heb ik respect voor de mannen. Hoewel...de geur van doping hangt er altijd omheen. En de roemruchte topper Lance Armstrong was nu niet bepaald hét schoolvoorbeeld van keurige sportethiek, ondanks zijn gewonnen strijd tegen de kanker.

Dan heb ik nog meer respect voor onze eigen Edese wielrenner Michiel Casuto. Hij fietst deze zomer de Tour for Life, een achtdaagse tocht van 1.300 kilometer van Italië naar Nederland. Dit sportieve evenement is voor het goede doel bestemd: het Daniël den Hoed fonds dat kankeronderzoek financiert. De voormalige agrariër van landgoed Kernhem wil op die manier 2.500 euro binnenslepen. Aan motivatie geen gebrek, want de 55-jarige Edenaar verloor zijn eigen dochter toen ze nog maar zes jaar jong was. Een 'goedaardige' hersentumor werd haar fataal.

Casuto vraagt zich af wat de tour emotioneel met hem gaat doen, want veel deelnemers zullen ook met kanker te maken hebben gehad en verhalen willen delen.

Daar kan ik me helaas ook iets bij voorstellen. Daarom: 'Go Michiel, go!!!'

Freek Wolff