Supporter

Zo af en toe ga ik in mijn woonplaats naar het voetbal of het korfbal. Het komt niet altijd uit; anders zou ik vaker gaan. Ik vind het een aangename ontspanning.

DVO speelt in de top van het nationale korfbal. Vooral in de zaal vind ik het een spectaculair spel. De aanhang is hecht, groot en fanatiek. Bij thuiswedstrijden zijn meer dan 1.000 toeschouwers in de hal. Hele families zijn aanwezig. Na afloop stroomt de kantine en de bestuurskamer vol. Maar ook bij verlies blijft de sfeer relatief ontspannen. Volgende keer beter.

De sfeer bij het voetballen is anders. De aanhang is minder hecht. Toch zijn ook daar trouwe supporters. Zo staat er achter het doel altijd een groepje van circa 25 man met rood-witte klompen de club aan te moedigen. Voetbalvereniging Bennekom heeft binnen het amateurvoetbal een gevestigde naam. De resultaten zijn nu helaas minder dan voorheen. De club speelt op dit moment in de eerste klasse.

Bij het voetballen sta ik aan de lange zijde. Altijd bij hetzelfde groepje mannen. Die geen wedstrijd missen. Ook alle uitduels gaan zij mee. Het zijn supporters, maar ook mopperaars. Oh wee als het elftal op achterstand komt, dan wel een overwinning uit handen geeft. De kritiek doorspekt met zwartgallige humor is dan niet mals. Het gemopper blijft na afloop, met een biertje in de hand, nog even door gaan. Langzaam gaat de aandacht uit naar de volgende wedstrijd.

Ik aanschouw het en hoor het met plezier aan. En verbaas me soms over de emoties die het voetbalspel bij de mannen los maakt. De kwaliteiten die zij van de speler verwachten, vind ik niet altijd reëel. Ik hou ze weleens voor dat zij niet kijken naar een voetbalwedstrijd van de professionele top.

Dat geldt niet voor DVO; daar mag je wel wekelijks topniveau van de dames en heren verwachten. Zij spelen immers korfbal op het allerhoogste podium. Sorry mannen. Het is zoals het is. Maar niet getreurd: komend seizoen zijn er weer nieuwe kansen. Ik hoop er dan wat vaker bij te zijn.