Steijn

Ze konden het niet geloven bij Defensie. En ik had nog zo gewaarschuwd: het was niet zeker dat ik zou meegaan naar de Verenigde Staten. Snel na mijn aantreden als staatssecretaris begon het overleg wanneer ik daar naartoe zou gaan. Ik moest kennismaken met mijn Amerikaanse collega. Gesprekken voeren met hoge militairen en ambtenaren op het Pentagon. En natuurlijk wilden vertegenwoordigers van de Amerikaanse defensie-industrie mij ontmoeten. Nederland was niet voor niets partner in de ontwikkeling van het JSF-gevechtsvliegtuig. En zo waren er meer gemeenschappelijke projecten.

Ik liet weten dat de reis niet zou doorgaan als ons eerste kleinkind nog niet geboren zou zijn. Ik wilde in Nederland zijn om dat mee te maken.

De ambtenaren gingen door met de voorbereidingen. De tweede week van november stond de reis van tien dagen geboekt. Maar de geboorte van een kind laat zich moeilijk plannen. Zo ook bij ons kleinkind. Ondanks veel getoond onbegrip, besloot ik thuis te blijven. De secretaris-generaal verving mij.

Op 13 november 2002 was het zover. De geboorte van onze kleinzoon Cornelis Leopold, met als roepnaam Steijn. Voor mijn dochter was het een zware bevalling. Uiteindelijk is alles goed gekomen. En wat waren wij blij als grootouders. Ik liet de delegatie in Amerika weten dat mijn kleinkind het levenslicht had gezien. Een zuinige reactie kwam daar op terug.

Ik ben de tel kwijt geraakt hoe vaak ik sindsdien in de VS ben geweest. Nooit het gevoel gehad dat het mij kwalijk werd genomen dat ik de eerste keer verstek heb laten gaan. Sterker: mijn dochter kreeg een prachtig boeket van de Amerikaanse ambassadeur. Het was ook meer het probleem van de ambtenaren zelf. Zij gingen er vanuit dat ik uiteindelijk zou meegaan. De geboorte van een kleinkind was voor hen minder belangrijk. Nou, voor ons wel. Overigens, in al die jaren daarna zijn er met de planning van reizen nooit meer problemen geweest.

En hoe gaat het nu met Steijn? Hij is inmiddels 14 jaar en wordt al een echte kerel. Het gaat goed op school. Doet aan wielrennen. Wij zijn gek met hem; net als met onze twee andere kleinkinderen.