Spartaans

Afzien, zweten, trainen, ploeteren, hijgen, pijn lijden, doorzetten, hard lopen, tijgeren door de modder en springen in ijswater. Dat soort termen komen boven bij het (tv-)kijken naar de zogenoemde Spartan-Race.

Het is fascinerend om sportievelingen te zien die zich vol overgave storten op deze extreme actie. Zelf meedoen is een 'ander verhaal'...zal ik maar zeggen. Deze hardloopwedstrijd vol obstakels heeft haar wortels in de Verenigde Staten en spreidt zich nu als een olievlek uit over de wereld. Wat een enorme training, discipline en conditie vraagt het om dat meedogenloze traject snel af te leggen!

Een zelfde gevoel krijg ik bij de strijd om de titel van Ninja Warrior. Vooral sportklimmers lijken zich als lenige apen met speels gemak naar de finish te klauteren. Ook zo'n activiteit dat enorm veel van je fysieke conditie vereist, iets minder van je uithoudingsvermogen.

Je kunt erop wachten dat de eerste Spartanen of Ninja's in onze gemeente hun kwaliteiten met elkaar meten. In Lunteren vond onlangs met 'Rondje om de Koepel' al een variant plaats op de illustere voorbeelden. Dit evenement draait om hardlopen, maar met speels gemak voeg je wat fijne obstakels toe, zoals een zware steen naar het topje van de toren sjouwen.

In Ede werd zondag de derde Ede's Best Run gehouden, een survival-wedstrijd in het Veldhuizerbos dat al veel meer lijkt op zo'n Spartaans evenement. Uit het hele land namen sportievelingen deel aan het parcours van acht kilometer met maar liefst 36 hindernissen. Survival Team Ede stond garant voor grote prestaties.Volgend jaar neem ik daar ook eens een kijkje.

Ter voorbereiding pak ik straks een zak chips. Want de tijden dat ik me zelf een Spartaan voelde, liggen in een ver verleden. Nu word ik al moe als ik een redelijk stukkie tik. Zwakkeling!

 

Freek Wolff