Spannend

We mogen toch hopen dat er achter de schermen van het Edese gemeentehuis zich geen 'House of cards' afspeelt. De spanning in deze bewierookte Amerikaanse serie was vaak om te snijden met de 'gevallen' acteur Kevin Spacey in de hoofdrol. Tegelijk maakt zijn vileine karakter en de politieke slangenkuil elke aflevering zeer boeiend.

In onze gemeente is dat een heel ander verhaal. Het lijkt er bijna pais en vree. Zelfs de oppositiepartijen staken het regerende college vrijdag een veer in haar achterste. ,,We zijn het in Ede redelijk met elkaar eens en we hebben een gemeenschappelijk doel voor ogen. Dat is een heel ander verhaal dan in steden als Rotterdam", merkte een raadslid na het verkiezingsdebat op.

Die vredelievende houding prikkelt inwoners blijkbaar nauwelijks om de lokale politiek te volgen, want de publieke tribune puilde vorige week niet bepaald uit met geïnteresseerden. Een Edese wethouder uitte op Facebook zelfs ,,cynisme en existentiële vertwijfeling" na een dag campagne voeren.

Is de lokale politiek dan niet spannend? De gemeente heeft meer verantwoording dan ooit, met een groot onderwerp als de lokale zorg op haar bord. Of kijk naar actuele thema's als de komst van het World Food Center en verhuizing van Cultura naar de Achterdoelen. Dat zijn toch beleidsvragen die een grote impact kunnen hebben.

Misschien is dat een 'ver-van-je-bed-show' en boeit het u meer dat er altijd hondenstront op uw stoepje ligt, of dat u vier kliko's heeft om poep, papier, plastic en aardappelschillen in te deponeren. Maar ook daar hebben verkiezingen mee te maken.

De verwachtingen van de dertien (!) partijen in Ede zijn in elk geval wel hooggespannen. Ga volgende week dus toch maar stemmen, al was het alleen maar om de lieve vrede te bewaren.

Freek Wolff