Scheidingsleed

We gaan steeds meer na-scheiden. De bronscheiding is niet meer voldoende, omdat de grenzen van de scheidingsbereidheid bereikt zijn. Wat nog wel kan, is dat de scheiding van andere fracties wordt verbeterd. Voor wie nog denkt dat dit over echtscheiding en nieuwe relatietherapieën gaat, helaas.

Aan de terminologie had u moeten herkennen dat dit met afval te maken heeft. Net als PMD, organische natte fractie (keukenafval) en bekender zwerfafval. Ieder vakgebied heeft z'n jargon.

In gewone woorden het lukt niet meer iedereen plastic, blik en drinkpakken te scheiden van de grijze zak. Dat is de bronscheiding.

Ook bij ons wordt de ARN in Weurt dan duurder. De AVR bij Rotterdam bouwt een installatie die PMD uit ons afval haalt, dat is de na-scheiding die de bronscheiding niet meer nodig maakt. Vervolgens wordt dan het restafval verbrand.

IJVERIG Vanaf september ben ik ijverig bezig met scheiden aan de bron. En ik vind dat we, wanneer je milieubewustzijn serieus neemt, daar mee moeten doorgaan. De chipszak niet, hard plastic niet, los karton niet, het melkpak met dop wel.

KOSTUUM Ook weet ik inmiddels dat ik 's ochtends met kostuum aan niet even snel dat karnemelkpak moet opvouwen en dat ik wat PMD op het aanrecht verzamel in plaats van het iedere keer in die zak te doen. Pas ook op met vleeswarenverpakking, want de kat is er ook nog. Ik ben dus een echte bronscheider geworden, hoe lang mag het nog...