Rembrandt op de Veluwe

Er zijn gemeenten met roemruchte zonen en dochters zoals Dordrecht met de gebroeders De Witt, Rotterdam met Erasmus, Utrecht met Trijn van Leemput, die eigenhandig de Spaanse dwangburcht Vredenburg slechtte. Iets dichterbij de Kabeljauw Jan van Schaffelaar die zich opofferde door van de door de Hoeken belegerde toren van Barneveld af te springen.

Alhoewel minder bekend durf ik in dit rijtje ook wel onze eigen Jan Hilgers te noemen.

VLIEGTUIG Hij maakte als eerste Nederlander in 1910 een vlucht in een gemotoriseerd vliegtuig op de Doesburgerheide. Hij vloog alleen rechtuit omdat hij geen brevet had en de Bleriot waarin hij dit waagstuk ondernam was net zo'n toestel waarin een jaar eerder Louis Bleriot het Kanaal overgestoken.

REMBRANDT Nu gaat het hier over staatsmannen, wetenschappers, opoffering en waaghalzen, maar er zijn ook mensen die iets schijnbaar normaals achterlaten voor volgende generaties. Notaris Van den Ham schonk ruim 100 jaar geleden Lunteren het Buurtbosch. Hij deed dit om het dorp meer welvaart te geven en had daarmee behalve een sociale- ook een vooruitziende blik.

Wat dan met Rembrandt, kunnen we die ook claimen. Nee, die komt uit Leiden, maar in de Koepel hangt wel een mooie pentekening van hem, vanaf de Goudsberg. En dat is eigenlijk het werk wat hij leuk vond.

Die Nachtwacht was maar een opdracht om brood op de plank te hebben. Dus toch Rembrandt op de Veluwe.