'Race-grap'

Kijk, van Donald Trump kun je fake news verwachten, al schreeuwt hij zelf van de daken dat juist anderen liegen. Maar dat de gemeente Ede zich nu ook verlaagt tot zijn allooi gaat wel erg ver. Want maandag werd aangekondigd dat er in de zomer een heuse Keten Rally gehouden zou worden. 'Lekker race in het buitengebied in een zelfgemaakte rallyauto. Of langs de route met een biertje in de hand. Want rally en bier is plezier', luidde de bizarre promotie. Alle keten van De Klomp tot Harskamp mochten meedoen en er werden zelfs waardebonnen voor ingezameld van Ede Doet. Maandag gaven politie, brandweer en gemeente nota bene een toelichting aan iedereen die langskwam op de Hoge Valkseweg in Wekerom. Een deel van deze weg was zelfs ingericht als circuit.

Maar racen hó maar. Inplaats daarvan werden automobilisten ingewreven hoe gevaarlijk alcohol in het verkeer is. Zijn we toch blij gemaakt met een dooie mus, want ik wil best eens een lokale 'Max Verstappen' uit een lokale bocht zien vliegen. Liefst met veel geknetter en een auto die finaal in de prak wordt gereden. Dat de chauffeur dan een paar schrammen oploopt (of erger), neem je op de koop toe, toch?

Het doet me denken aan de perikelen in Zandvoort. Daar wil men het circuit nieuw leven in blazen met Formule 1 races, zodat 'onze Max' hier zijn rondjes kan scheuren. Ik mag toch hopen dat dit zotte idee voor de omwonenden ook een vette 1 aprilgrap is. Maar ik vrees van niet. En stel je voor dat Verstappen bij de eerste de beste race in de duinen de macht over het stuur verliest en noodlottig crasht. Supertragisch. Bovendien is dan alle moeite en het geld van de circuit-upgrade voor niks geweest. Want de held rijdt geen rondjes meer. Racen? In alle opzichten: niet grappig!

Freek Wolff