Plastic

Yoghurtpakken, chipszakken, hard plastic speelgoed en spuitbussen mogen niet gestort bij pmd-afval. Wist u dat? Plastic, metaal/blik en drinkpakken verzamelen we al een tijdje in speciale zakken. Ze gaan een aparte kliko in, of je kunt de zakken aan de weg zetten. Zo te zien wordt deze selectie van afval in onze gemeente behoorlijk trouw uitgevoerd. Het stimuleert natuurlijk als meer restafval je eigen portemonnee raakt. Niks mis mee. In onze wijk kregen we zelfs een ondergrondse container voor pmd. Dichtbij, niet tijdgebonden en geen stank. Prima!

Leuk om te lezen wat er na recycling van pmd gemaakt wordt: van fleece-kleding tot tennisbal en van autodashboard tot wc-papier. Demotiverend zijn berichten dat het verzamelde materiaal weleens te weinig kwaliteit bezit, zodat het pmd alsnog de verbrandingsoven in gaat. Ook zijn er onderzoekers die melden dat afvalscheiding na inzameling toch goedkoper is, of dat recycling (te)veel energie kost, slechte producten oplevert én dat door de vraag naar gerecycled afval het aanbod automatisch stijgt. Het zou een negatief effect hebben op de prikkel om minder afval te produceren en de materiaalstroom te reduceren.

Helaas ontkom je vaak niet aan plastic verpakkingsmateriaal, terwijl de fabrikant een andere keus had kunnen maken. Want je wilt het product wel kopen. Maar wat ik niet begrijp is dat er nog steeds mensen zijn die bij de kassa plastic tassen kopen. Is het zó lastig een tas van huis mee te nemen? En de supermarkt moet die kans gewoon niet bieden.

Jorien Timmers zal dit ongetwijfeld nalaten. De geboren Lunterse begon een kruistocht tegen plastic afval. Met haar Eco Bus America wil ze in dat continent de bevolking motiveren tot minder afval en een goed milieu. Met lessen, films en muziek.

En dat yoghurtpak? Als ik hem nu nóg beter uitknijp, tot de laatste druppel? Kan hij toch bij het pmd en veeg ik er een maand later mijn achterwerk mee af.

 

Freek Wolff