Panda's of bijen

Xing Ya en Wu Wen zijn de namen van de Chinese reuzenpanda's die vandaag naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen verhuizen. Dat klinkt veel exotischer dan Piet en Jan natuurlijk.

De aandacht voor deze twee zwart-witte knuffelberen is buitensporig groot. Natuurlijk springen ze prachtig in het oog en plaatsen we deze dieren naast hun koddige bruine broertjes, zodat we er van die fijne selfies bij kunnen maken.

En dat terwijl in de vrije natuur miljoenen bijen het loodje leggen, omdat we jaarlijks elf miljoen kilo landbouwgif over onze akkers uitstorten. Met alle gevolgen van dien. Want steeds meer is duidelijk dat onze wereld afhankelijk is van deze insecten die onmisbare bestuivers zijn van onze groenten en fruit. Dus: een dubbele moraal is ons niet vreemd als je Xing de Panda en Maja de Bij naast elkaar zet.

Tegelijk is Ede best jaloers op haar buurman Rhenen, nu daar van die aantrekkelijke Panda's immigreren. Wat zou het mooi geweest zijn als we voor dat duo een exclusief berenbos konden creëren, op de plek waar juist Tuincentrum Kernhem is gestopt. Dan is overbuurman Klaas Hidding ook weer blij. Want de Edenaar ziet daar liever geen luxe huizen verrijzen. Hij geeft de voorkeur aan natuurschoon dat mooi aansluit bij het overige landgoed. De panda's zouden er een fraaie plek hebben en tegelijk een boeiende attractie zijn. Kunnen we op Kernhem meteen een weiland omtoveren tot bamboeteelt, want de beren schijnen tamelijk onverzadigbaar te zijn.

Maar misschien is zo'n plan toch een tikje te ambitieus en kan Ede het broodjes smeren en de beren beter aan Ouwehand overlaten. Alle ruimte voor onze imkers met hun bijenvolken en daaromheen een rijke diversiteit aan wilde flora lijkt op Kernhem meer op z'n plaats.

 

Freek Wolff