Op je klompenpad

Kom, laat ik eens een klompenpad bewandelen. Zondag was een zonnige dag om de benen te strekken over het Beek- en Bultpad rond Wekerom. Een moeder met zoon liepen voor me uit. Misschien had de dame iets gelezen over de strijd die ons ziekenhuis heeft aangebonden tegen obesitas, speciaal gericht op jonge kinderen. Het jongetje zag er fit uit en ze hadden er flink de pas in, dus dat komt vast goed.

En wat is er fijner om na een boswandeling weg te dromen in een goed boek. Het is nu immers Kinderboekenweek. Zo mocht ik deze dagen Evita Morren uit Otterlo en Hans Kropman uit Ede interviewen over hun eerste pennenvruchten. De paarden, druïdes, draken en reuzen in hun fantasy- en sprookjesverhalen kon ik maar zo op mijn klompenpad tegen het lijf lopen. Het bleef bij een konijn, een ezel en een zwerm vogels. Ik mag hopen dat genoemde moeder en zoon mij niet aanzagen voor de boze wolf van Roodkapje.

Het Beek- en Bultpad maakt ineens een lus óm de oude vuilnisbelt, omdat hier ergens vuil water zou lekken, want de afdeklaag is niet meer intact. Zolang er nog niets aan is gedaan, wordt recreatie hier niet toegestaan. Recalcitrant als ik ben, beklom ik tóch de berg, de originele route volgend. Bovenop ligt een fundament geduldig te wachten op de bouw van een uitkijktoren. Dit is nog even niet toegestaan. Wat zal het worden? De toren van Babel of van Pisa, een toren uit 'In de ban van de ring'? Je kunt er maar zo een boek over schrijven. Ik heb nog schichtig om me heen gekeken, maar geen draak, elf of tovenaar gezien. Zelfs geen gemeentelijk beheerder, handhaver of andere kabouter.

Gauw verder, voordat het me te warm onder de voeten werd. Een eind verder zag ik een groep kinderen in de zon spelen bij De Eiken Stek, zorgeloos en onwetend over de puinhopen van onze wereld. Want een klimaatrapport meldde maandag dat we veel meer moeten doen tegen de opwarming van de aarde. Anders zijn meer overstromingen, orkanen, hitte en droogte de onvermijdelijke gevolgen. Dat kun je op je klompen(pad) aanvoelen!

Freek Wolff