Nummer 10

In de Volkskrant een artikel over de tegenstelling tussen de Randstad en de rest van Nederland. Is die er wel? Zo van in de Randstad is men tegen Zwarte Piet, op het platteland wonen de voorstanders. De stedeling fietst, eet pasta, drinkt prosecco en de dorpeling stapt in de auto, houdt van stamppot en bier. Klassieke muziek versus hardrock, de wijnbar tegen de discotheek.

Zo zwart wit ligt het niet, denk ik. Zelf was ik 18 jaar plattelander, woonde 30 jaar in Utrecht, daarna weer in de polder en nu, misschien wel er tussenin. Josse de Voogd, een electoraal geograaf (ik wist niet dat die bestonden trouwens) zegt in de Volkskrant ware woorden. ,,Er is een bovenlaag in steden als Amsterdam, Utrecht en Nijmegen die oververtegenwoordigd zijn in de media en de heersende mening daarom lijken te bepalen." Dat is de elite waar Wilders en Baudet het over hebben. Daar reageren de media weer op en zo wordt de tegenstelling gecreëerd, waar 'bovenlaag' en politici veel belang bij hebben. De tegenstelling is dus nepnieuws.

Als Ede zijn wij de nummer 10! Ede is stad en platteland. De nummer 10 is in het voetbal de spelmaker. Die is van de steekpass en voedt de flanken en scoort zelf. Maradona was 10, Zidane (in het Franse elftal, red.) ook, Messi en Robben zijn het nog. De nummer 10 is een oorspronkelijke voetballer, leerde het op straat en blijft zijn spel spelen. Dat is authentiek, net zoals de Edenaar de eigen omgeving waardeert, de natuur, het dorp, de vereniging. De 'bovenlaag' bindt zich niet. Net als de media danst men op eigen belang en de actualiteit. U weet net als ik wie uiteindelijk aan het langste eind trekt.