Niet boos

De tv-serie Dexter vind ik wel fascinerend, ook al vloeit er heel wat bloed. Een 'guilty pleasure', zo u wilt. De man doet bij de politie onderzoek op slachtoffers, maar vaak worden de daders niet in de kraag gevat. Daarom neemt Dexter het recht in eigen hand en liquideert hij eigenhandig de boeven die vrijuit dreigden te gaan. De hoofdpersoon beseft drommels goed dat hij zelf ver buiten zijn boekje gaat, maar wordt gedreven door een persoonlijk trauma uit het verleden. Met als gevolg een enorme boosheid, die zijn ontlading krijgt in het eigenhandig vergelden van onrecht in Miami.

In Ede en in ons land zijn ook veel mensen boos, gefrustreerd of bang. Ze hebben geen cent te makken, of vinden dat dit zo is. Je zult maar werkloos zijn, een bijstandsuitkering hebben, alleen rond moeten komen van de AOW, of als schoolverlater geen job kunnen vinden. Begrijpelijk dat je dan neiging hebt om te schoppen.

Maar is dat een reden om volgende week te stemmen op een partij die boosaardig, verongelijkt en nietsontziend het 'recht' in eigen hand wil nemen? Niemand ziet immers welk rondje jij rood maakt. Als je niet uitkijkt ga je in deze democratie op die manier over 'lijken', net als Dexter. En ook hij voelde dat hij met zijn daden op het verkeerde spoor zat. Net als de koperdieven die dinsdag hun slag sloegen op de spoorlijn tussen Ede en Utrecht.

Liever kijk ik dan naar de pluimen die de burgemeester zaterdag uitreikte aan jongeren. Zo spande Meike zich met inzamelacties in voor een Afrikaanse kliniek en verrichtten Ramy, Daan en Wendela vrijwilligerswerk in Ede. Dan zit je op een heel andere spoor. Eentje van opbouw, oog voor elkaar en zeker niet boos of bang. Stem niet boos.

 

Freek Wolff