Muziek eerst

Wat een wanstaltige én vermakelijke vertoning is dat Eurovisiesongfestival toch altijd! Het niveau van veel liedjes en artiesten lijkt elk jaar nóg dieper weg te zakken in een put met bagger.

Maar gelukkig was dit jaar diva Madonna uit de mottenballen gehaald. Voor een miljoentje en wereldwijde exposure wilde de superster best twee liedjes zingen. Om het niveau van het festival wat op te krikken, zou je denken… Niets bleek minder waar, want tijdens de hit 'Like a prayer' ging de zestigjarige dame flink onderuit, doordat ze veel nootjes flink vals zong. Dit drama werd eigenlijk nóg erger toen een dag later bleek dat er aan deze liveversie op Youtube flink was gesleuteld en gepoetst, om haar matige zangkwaliteit te verdoezelen. De teloorgang van een beroemde zangeres.

Dan is het toch mooi om te zien dat zo nu en dan de kwaliteitsmuziek het wint van visuele poespas, rommel en hapklare brokken. Zo gooide Common Linnets (met Ilse en Waylon) in 2014 al hele hoge ogen/oren, met een tweede plek.

Zaterdag pakte Duncan Laurence zelfs het goud met zijn fraaie liedje 'Arcade'. Een jongen die eigenlijk uit het niets kwam. ,,This is to dreaming big. This is to music first, always!", reageerde hij nadat de prijs was uitgereikt. De spijker op z'n kop!

Nu is er al veel ophef over de organisatie van het songfestival dat volgend jaar in Nederland wordt gehouden. Want dat gaat een flinke duit kosten. Ik heb in elk geval een spontaan voorstel om de kosten iets te drukken, gedacht vanuit het Edese.

Vraag de 76-jarige Rob de Nijs uit Bennekom voor het intermezzo. Gegarandeerd dat deze levende legende het er véél beter afbrengt dan Madonna, zonder lapje voor zijn oog en een potsierlijke outfit. En de Nederlandse afvaardiging voor de liedjeswedstrijd? Ik denk dat onze Edese singersongwriter Rogier Pelgrim met zijn gitaar een heel eind zou komen. Muziek eerst, altijd!

Freek Wolff