Metropol Parasol

Sevilla, prachtige stad in Zuid-Spanje. Met een rijke cultuur en geschiedenis. De Romeinen en Moren hebben in het verleden de stad eeuwenlang beheerst. Sinds de dertiende eeuw is de stad weer in handen van de Spanjaarden zelf.

Gelukkig zijn zij zorgvuldig omgegaan met het cultureel erfgoed dat met name de Moren hebben achtergelaten. De paleizen en moskeeën kregen weliswaar een andere bestemming. Wat van waarde was, werd zoveel mogelijk in tact gelaten. Geen beeldenstorm daar in Spanje.

Jaarlijks genieten miljoenen toeristen er van. Maar er is niet alleen sprake van oude cultuur en architectuur in Sevilla. Sinds 2011 is er ook de Metropol Parasol. Een indrukwekkend grote houten constructie, die geplaatst is boven een groot plein midden in de stad. Vanaf het dak, bijna 30 meter hoog, is er een prachtig uitzicht over Sevilla. In de kelder zijn de restanten van voormalige Romeinse bouwwerken te zien. Op de begane grond is de groentemarkt.

Tot 1973 was er op dit plein de oude overdekte markt. Deze markt moest vanwege de toenemende verkeerscongestie en parkeerdruk worden gesloopt en verplaatst. Het plein lag er sindsdien desolaat bij. Voorzien was een parkeergarage. Die kon er niet komen vanwege de ondergrondse ontdekking van de Romeinse bouwwerken.

Uiteindelijk kreeg een Duitse architect de opdracht om met een plan te komen om het plein meer allure te geven. Dat is hem gelukt.

Veel toeristen bezoeken nu niet alleen de historische gebouwen, maar nemen ook een kijkje bij de Metropol Parasol.

In Ede zijn we bezig met de herinrichting van de Markt en het Kuiperplein. Deze pleinen moeten groener en gezelliger worden. De omwonenden en de bevolking worden uitgedaagd om mee te denken bij de nieuwe vormgeving. Ik zou zeggen doe hier vooral aan mee. Sevilla maakt duidelijk hoe verfrissend en verrassend een nieuwe herinrichting van de openbare ruimte kan zijn.