Loterij

En...bent u al miljonair? Helaas, weer niet. Tegen het einde van het jaar wordt immers alles uit de kast gehaald om mensen te verleiden mee te doen aan een nationale loterij. Ik zag net op het internet dat er een 'kleine' 54 miljoen euro wordt uitbetaald aan inwoners van een Fries gehucht. Wat zullen die mensen gelukkig worden in 2018! Hetgeen we elkaar tijdens de jaarwisseling toewensen zit bij hen wel snor. Toch? Ze mogen zich verheugen op een extra vuurpijl die ze volgend jaar af kunnen steken. Boem, weg euro!

Nu zult u zeggen: 'Ja, mooi praten, maar dat is de kift'. Bovendien gaan er enorme bedragen van loterijen naar goede doelen. Op die manier draag je toch je steentje bij aan de minder bedeelde medemens. En dat is dan weer fijn voor je knagende geweten...

Intussen laten we ons als makke schapen ten prooi vallen aan de perverse prikkels van loterijen rond onze postcode, vriendelijke telefoonnummers, de staat, de lotto, de bankgiro, de miljoenen, de euro jackpot en jouw lucky day. Onze begeerte wordt als een dolle aangewakkerd, terwijl de systemen om loten te (blijven) kopen steeds vernuftiger en sluwer worden ontwikkeld.

Maar nog even over die goede doelen. Ook zonder loterij kunt u prima uitzoeken aan welke ideële organisaties u bewust en verantwoord kunt doneren. Misschien geeft dat wel een veel fijner gevoel en minder loterijstress- en teleurstelling. Maar ja: stel je voor dat die rode truck met veel lampjes ineens jouw wijk in komt rijden. En je hebt geen lot... Dan stort je wereld in, toch?

Geen nood, dan zal ik u troosten. Want ik heb nog een oliebol over van vorige week. Mag u die oppeuzelen.

 

Freek Wolff