Londen Lelystad

'The place to be' was Londen afgelopen weekend. Voor mij alleen al brulde een vliegtuig er 160 kilo CO2 uit. Schande, ik weet het. Fors opschroeven die prijs, dan laat ik het wel.

Boven de Big Ben (in de steigers), St. Paul's Cathedral, Covent Garden (gezellig), Tate Modern (prachtig!) en The Shard vlogen vliegtuigen van maar liefst zes vliegvelden die je in en rond Londen hebt. De inwoners en ontelbare toeristen leek het niet te deren. Maar goed, de eindeloze rij taxi's en rode dubbeldekbussen zijn al zo luidruchtig dat niemand van een vliegtuig meer of minder opkijkt.

De vele, vele zwervers lijken zich sowieso niets van lawaai aan te trekken. Zij bivakkeren ook in de winterse kou op straat in een hoopje vuil, waartussen je ergens nog een stukje gezicht bespeurt. De stakkers slapen op de meest onmogelijke plekken op straat, of op de stoep van een pompeus gebouw. Een schril contrast met de gigantische advertentie van de allernieuwste iPhone X. Het flitsende scherm op Piccadilly Circus toont de smartphone waar je dik duizend euro voor moet lappen. En zo te zien staat iedereen te trappelen, want negen van de tien passanten staart naar zijn mobiel of trekt een 'big smile' voor de zoveelste selfie. Ik maak er ook één met een opgepoetste soldaat van de Horse Guards, het waarschuwingsbordje 'The horse may bite' trotserend.

Als het vliegtuig opstijgt van een baan op 55 kilometer ten noorden van de wereldstad, vraag ik me af wat de inwoners van Luton hiervan horen. Het vliegveld ligt immers vlak naast deze stad, waar twee keer zoveel mensen wonen als in de gemeente Ede. En 'wij' maken ons druk over de vliegroutes die ons boven het hoofd hangen van Lelystad Airport... Misschien blijk die commotie straks vooral storm in een glas water. Maar goed, Ede heeft in elk geval wel een nieuwe soepfiets, jawel! IrisZorg en het Leger des Heils gaan dak-en thuislozen met deze tweewieler voorzien van een bakkie troost. Dat zag ik in Londen dan weer niet. Wel een architectonisch hoogstandje van het hoofdkwartier van Salvation Army.

 

Freek Wolff