'Let it snow'

Snapt u dat nou? Op een of andere manier heb ik dat liedje 'Winter in America, it's cold' van Dough Ashdown in mijn kop zitten. En dat terwijl je in het nieuws vooral hoort over de gigantische bosbranden die dit continent teisteren.

Nee, winter in Nederland, 't is koud. Zelfs vóór Kerst hebben we al sneeuw. Het mag in de krant. Onze pup Olly geniet als een malle voor het eerst van die vreemde witte vlokken. Doldwaas springt en glijdt ze door de sneeuw. Ze is er blijkbaar veel beter tegen bestand dan die watjes van scholieren tegenwoordig. Want met stomme verbazing las ik dat scholengemeenschappen in Ede de leerlingen maandag eerder vrij gaven, zodat ze die 'barre weersomstandigheden' niet hoefden te trotseren. Kom op zeg, een beetje sneeuw en we leggen ze in de watten. Daar worden ze niet groot van.

Maar goed, de winter is begonnen. Dit seizoen en de sneeuw inspireert artiesten tot fraaie liedjes. Frank Boeien zoekt het bij onze oosterburen met 'Winter in Hamburg', Frank Sinatra lust er wel pap van in 'Let it snow', terwijl Genesis een sneeuwpop bouwt in 'Snowbound' en het optimistisch bekijkt: 'They say a snowyear is a good year'.

De bekende rockband Toto kan ik niet betrappen op een winters tafereel. De groep is vooral bekend van de hit 'Africa', vorig jaar nog nummer 30 in de Top 2000 Aller Tijden. Deze heren houden blijkbaar meer van het zonnetje, al kreeg de drummer vorige week een wel uitzonderlijk warm onthaal, toen hij na een tournee thuis kwam. Zijn woning was ten prooi gevallen aan de vlammen van genoemde bosbranden. Alles weg, dus ook zijn peperdure drumkits.

Die sneeuw is dus nog niet zo'n ramp. Het is hooguit een beetje lastig. Wel slim natuurlijk dat je het hoofd koel houdt. Rustig aan in het verkeer. Niet doldwaas als onze hond tekeer gaan, want daar komen brokken van. 'Let it snow!'

 

Freek Wolff