Lakens

Wie gaan in Ede de politieke lakens uitdelen? In de aanloop naar een nieuwe coalitie leek tijdens de eerste bijeenkomst na de verkiezingen (bijna) alles pais en vree. SGP, ChristenUnie, CDA, GemeenteBelangen, D66 en GroenLinks als enige zetelwinnaar maken grote kans te gaan 'regeren' in onze gemeente. Een solide college vormen met zo'n ratjetoe aan kleuren is geen sinecure. Tegelijk weerspiegelt deze bonte verzameling de lokale maatschappij. Aan het nieuwe bestuur de opdracht om te laten zien dat samenwerking heel goed mogelijk is. En dat dit mag afstralen op de burgers.

Nu laat ik de stabiliteit van Burgerbelangen en het dramatisch wegzakken van de PvdA even rechts en links liggen. Opmerkelijker is het binnenslepen van één zetel door de nieuwe partij Democratische Kiezers. Nog opmerkelijker is dat hier Rasit Görgülü (ex-PvdA) met voorkeurstemmen verkozen is boven lijsttrekker Alexander Vos de Wael. En zo blijft het socialistische geluid toch nog iets luider klinken in de raad. Tegelijk is de hele club een luis in de pels kwijtgeraakt, omdat ex-VVD'er Vos de Wael op een zijspoor is gezet. Hoewel het me niet zal verbazen als hij zich als fractievolger nog stevig zal laten gelden.

Het was tragisch om te zien dat drie splinterpartijtjes vorige week het veld moesten ruimen. De vertegenwoordigers waren na de teleurstellende uitslagen opvallend snel naar huis vertrokken. Blijkbaar is de visie van de überactieve 65-plusser George de Haan een brug te ver voor zijn oude doelgroep. Ook het sociaal-liberale Evenwicht van Irene van de Voort spreekt blijkbaar niet genoeg tot de verbeelding. De middenpartij moet haar gele kleur blijkbaar nog duidelijker over het voetlicht brengen.

En tenslotte heeft Ede geen behoefte aan nóg meer gereformeerde politiek, want de Gereformeerde Beginsel Partij bokste tevergeefs op tegen haar véél grotere, doch 'vrijzinnige' broeder SGP.

We zullen zien wie de lakens uit gaan delen. Daar ga ik dan maar met een gerust hart onder liggen. We merken vanzelf of ze van satijn of schuurpapier zijn.

Freek Wolff