Koel hoofd

Het Nationaal Hitteplan is ingegaan. Met tips hoe we de hoge temperaturen te lijf kunnen gaan. Voldoende drinken, schaduw opzoeken, je woning koel houden, dunne kleding dragen en ouderen in de smiezen houden. Daar had u zelf nog helemaal niet aan gedacht. Wat een open deuren! Claudia de Breij hield er een fraai stukje cabaret aan over. ,,Lig ik onder mijn vierseizoenendekbed, maar die nekt me steeds weer. Ik doe iets niet goed. Was er nu maar een site die ik kon raadplegen..."

Het valt deze dagen niet mee het hoofd koel te houden. Vraag het de mannen van het nationale waterpoloteam. De heren spartelden lekker in het frisse water, maar Oranje had in Barcelona gehoopt verder richting EK-finale te komen. Twee spelers van het Edese Polar Bears gingen in de kwartfinale ook kopje onder tegen het Hongaarse team. Tot verdriet van mijn Edese buurman Hans Nieuwenburg die 'zijn' mannenteam als manager begeleidde. Ooit was hij zelf befaamd waterpoloër tijdens twee Olympische Spelen.

Tegelijk gloort er nog hoop in de Spaanse waterpolostad, want onze dames maakten korte metten met Duitsland. Nu maar hopen dat Iris Wolves van Polar Bears tijdens de halve finale ook een keer het net weet te vinden.

Goed, deze sport brengt u vermoedelijk niet zo snel van slag. Bovendien mogen we van de burgemeester sinds enkele dagen ook een uur langer pimpelen op de terrasjes. Met als gevolg dat omwonenden subiet moord en brand schreeuwen. Maar 'een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest'. Houd het hoofd koel!

En als het zweet je toch uitbreekt, check dan even of je niet vergeten bent om die warme Burberry sjaal af te doen. Ik lees net dat het imago van dit poepsjieke merk flink besmet raakt. De firma bewaakt haar luxe naam en gooit voor tientallen miljoenen euro's aan eigen producten op de brandstapel, omdat ze niet verkocht zijn. Voor uitverkoop of recycling haalt Burberry haar neus op, om de kakgeur rond deze naam vooral niet kwijt te raken.

Nou, gezond verstand lijkt me voldoende om deze oersaaie beige ruitjes nu links te laten liggen. Geen hitteplan nodig voor een koel hoofd.

Freek Wolff