Kippenvel

Het is toch weerzinwekkend als je hoort en ziet wat voor bagger het Eurovisie Song Festival (weer) over haar miljoenenpubliek uitstrooit. Heel veel Europeanen zijn cultuurbarbaren, dat blijkt uit dit televisiecircus. En dat een 'struise' bonte vogel uit Israël er met de hoofdprijs vandoor gaat, bevestigt deze mening. Wanneer je als kip zonder kop zingt, maar wel zo beweegt, gooi je blijkbaar hoge ogen bij het grote publiek.

Ik wed dat er bij De Edelzanger in Bennekom, de Edese vogelvereniging Kanaria, de Lunterse vogelvrienden en de Edese Pluimvee Vereniging vogels zitten die mooier zingen dan Netta en al die andere stumpers. Nu was outlaw Waylon natuurlijk ;-) de positieve uitzondering in deze Europese poppenkast, maar de rare vogels die om hem heen fladderden, deden vooral afbreuk aan zijn countryrock.

Nee, het is jammer dat er zaterdagavond geen Europese camera's stonden in de zaal van Cultura in Ede. Want hier stalen muzikanten van The Cosmic Carnival de show voor slechts een paar honderd man. Elk vogeltje zingt natuurlijk zoals het gebekt is, maar wat hier uit de keel kwam van zangeres Indra Salima Kartodirdjo benaderde zeer dicht de karakteristieke stem van de Amerikaanse Christine McVie. En dat kwam goed uit, omdat The Cosmic Carnival liedjes bracht van de legendarische band Fleetwood Mac. Haar interpretatie van de ballad 'Songbird' klonk fantastisch, liet een muzikale ornitholoog weten. Kippenvel! En dat zonder kinderachtige bewegingen.

Soms hoef je dus niet ver weg en ligt de culturele kwaliteit voor het oprapen, bij u om de hoek in een intieme setting. Wel even uit de luie stoel komen, weg van de banale tv-terreur. En dan zegt u: 'Kip, ik heb je!'

Freek Wolff