Kerktoren

Jan van Schaffelaar is een begrip in Barneveld, omdat hij in de vijftiende eeuw de kerktoren van het dorp met zijn soldaten tot het uiterste verdedigde. Tenslotte gaf de aanvoerder zich gewonnen en sprong hij van de toren. Een standbeeld herinnert nog aan deze koene ridder.

Voor zover mij bekend hebben we in Ede niet zo'n avontuurlijk verhaal over de oude kerk(toren). Alhoewel? Eind 2017 kon u in deze krant lezen over de Duitse klokkenroof, nota bene in december 1942 vastgelegd op film. De bezetter smolt de klokken om tot kanonnen. Helaas melden de geschiedenisboeken geen Edese held die moedig streed om de klokken te beschermen.

Gelukkig hangen er vanaf 1949 alweer andere klokken in de toren en is vandaag de dag te zien dat het bouwwerk geheel in de steigers staat voor een opknapbeurt. Je moet er toch niet aan denken dat dit bouwwerk ten prooi zou vallen aan de slopershamer, want Ede heeft al zo weinig historische gebouwen.

Oude prenten tonen dat de directe omgeving van de kerktoren enorm is veranderd. Zo gaat op 1 februari het marktplein weer op de schop en verhuizen de wekelijkse markten tot de zomer naar het Kuiperplein. We zijn met z'n allen erg benieuwd hoe het er na de herinrichting uit gaat zien, met groen en fonteintjes.

Dat ontwerp kwam democratisch tot stand, onder 'bevelvoering' van Johan Weijland. Deze wethouder kan geen gebrek aan durf worden verweten. De man breekt immers ook vurig een lans voor nóg twee groteske bouwplannen, waar veel scepsis over bestaan: het World Food Center én de verhuizing van Cultura naar het voormalige V&D-pand. Donderdag onthult de wethouder zelf nieuwe kunstwerken in het centrum, maar wie weet wordt er over vijftig jaar een standbeeld van hem geplaatst in hartje Ede. Omdat hij als een 'Jan van Schaffelaar' de sprong in het diepe waagde en streed voor de vooruitgang. We gaan het zien...

 

Freek Wolff