'Keep it cool!'

Alles en iedereen snakt naar lagere temperaturen en water. Het zonnetje schijnt deze zomer wel érg enthousiast, terwijl de buien uitblijven. Vanaf vandaag lijkt daar verandering in te komen en weinig mensen zullen dit betreuren.

Want de warmte en droogte begint zich te wreken. Zo bestaat het gevaar dat onze dijken te droog worden en door kunnen breken. Bovendien kan er onomkeerbare schade aan de bodem en de natuur ontstaan. Vraag het de dassen. De koddige beestjes vinden geen insecten meer, omdat deze diep de grond in zijn gekropen. Net als bij de wilde zwijnen, sterven veel jonge dieren door gebrek aan voedsel.

Bovendien lopen we meer gevaar om vallende takken van (beuke)bomen op onze knar te krijgen, omdat deze de wortels ondiep in de grond hebben en zo meer water verdampen. Met als gevolg zwakker hout. En als we niet uitkijken, vliegt ons gras in brand. Zo stond donderdag nog een fors stuk van de berm bij knooppunt A30-A12 in lichter laaie.

De kinderen op het Edese marktplein hebben - zo te zien - nergens last van. Zij genieten van de nieuwe fonteintjes die onverwacht water spuiten. Prachtig om dit plezier te zien.

Ook Wim Hof heeft weinig last van de warmte. Wie? U hebt hem vast weleens gezien in de media. De inwoner van Stroe kwam onder meer in de publiciteit doordat hij bizarre records achter zijn naam plaatste. Zo zat hij bijna twee uur in zwembroek in een bak met ijs, zonder zelf te bevriezen. Hof liep ook een halve marathon op blote voeten boven de poolcirkel. Geen wonder dat hij de bijnaam 'The Iceman' kreeg. ,,Straks duik ik weer de diepvries in", zei Hof, toen ik deze week bij hem op de koffie was. Zijn acties mogen zot en extreem klinken, maar Hof ontwikkelde zich tot een goeroe die ook bij wetenschappers erkenning kreeg. Hij blijkt in elk geval geen heethoofd, houdt het hoofd koel en heeft een verfrissende kijk op gezondheid en leven. 'Keep it cool!'

Freek Wolff