Kayak

Duizenden liefhebbers trekken de stoute schoenen weer aan voor de wandelvierdaagse in Nijmegen. Ik moest denken aan deze 'Walk of the world' toen ik het afgelopen weekend zelf over de rotsen langs de Rijn liep, een stukje ten zuiden van de Duitse stad Koblenz. Wandelen is een geweldige activiteit als de weergoden je goedgezind zijn.

Over goden gesproken, bij het dorpje Sankt Goarshausen liep ik een nimf tegen het lijf. De (mythologische) halfgodin zit daar pal aan het water op het smalste, diepste, bochtigste en snelst stromende stukje van de Rijn. Een groot beeld van de nimf herinnert aan de legende. Die vertelt dat ze met haar prachtige, treurige zang, haar schoonheid en gouden haren de schippers betoverde, waardoor deze de aandacht voor hun schepen verloren en door de sterke stroming op de klippen liepen.

Het verhaal gaat dat de nimf zich eerst op de 132 meter hoge rots in die rivierbocht verborgen hield en daar haar bezwerende syrenenzang liet horen. Op deze Loreley werd in 1934 een prachtig amfi-theater gebouwd, waar vanaf 1974 (pop/rock)concerten in de open lucht worden gegeven. Een paar dagen geleden genoot ik daar nog van de progressive rock van legendarische namen als Yes, Marillion, Ray Wilson (Genesis), Chris Thompson (Manfred Mann's Earth Band) en Mike Portnoy's Shattered Fortress (ex-Dream Theater).

Het is voor slechts enkele Nederlandse groepen weggelegd dit gerenommeerde podium te bestijgen tijdens deze jaarlijkse 'Night of the prog'. Maar Kayak heeft intussen zoveel faam dat deze formatie hier zeker geen modderfiguur zal slaan. Integendeel. Met de naam zit het in elk geval goed, want met dit bootje kan de band vanuit Ede-Wageningen zo naar de Loreley roeien. Maar of het grote drumstel van Collin Leijenaar hier inpast, is de vraag. Zeker is in elk geval dat de Edese muzikant er alles aan zal doen om dit te realiseren. Sinds kort is hij immers drummer bij Kayak. Wat een erkenning en wat een eer! Weer iets om trots op te zijn Ede...

Freek Wolff