Hemels

Morgen is het Hemelvaartsdag. Ik merk dat veel mensen, ook kerkgangers, soms niet zo goed weten wat ze zich precies bij die hemel voor moeten stellen. En óf er eigenlijk wel een hemel is. Om over het bestaan van een hel (liever) maar te zwijgen, want het leven in het hier en nu is al weerbarstig genoeg.

Daarom werd vorige week - een dag voor de verkiezingen - een uur van gebed gehouden in de Beatrixkerk. Met als thema: 'De ziel van Europa'. Blijkbaar zoeken we het Hogerop om goddelijke krachten aan te boren, zodat het in de huidige maatschappij allemaal wat fijner en vlekkelozer verloopt.

Maar of we op die manier een paradijs op aarde krijgen, is de vraag. Ik heb in elk geval gemerkt dat me dik eten aan Bounty's niet het gewenste resultaat oplevert. Een gezellig potje voetballen met Edese wijkbewoners komt al meer in de richting.

En soms moet je jezelf weerbaar maken om in het dagelijkse leven overeind te blijven. Bij sportscholen kunnen kinderen kiezen uit martial arts, zoals aikido, karate, jiu jitsu, judo en kickboksen. Jongeren kunnen een maatschappelijke diensttijd doen, om soms letterlijk in de praktijk hindernissen te nemen. Staatssecretaris Paul Blokhuis ploeterde maandag nog in overall over een Edese survivalbaan, onder leiding van een jongeman die in het kader van het project YourCube vrijwillig de handen uit de mouwen steekt. ,,Het gaat me lukken", zei hij optimistisch over studie en werk.

Ach, laten we het hemels perspectief maar voor ogen houden. Daar worden we in elk geval niet minder of slechter van.

Freek Wolff